Politică

Băsescu vrea un acord național pentru agricultură

<p><strong><img src="documente/stories/2013/01_ianuarie/21/04-basescu.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Preşedintele Traian Băsescu declară că raportul comisiei prezidenţiale privind strategia pentru agricultură va fi pus în dezbatere publică la sfârşitul lunii iunie, el menţionând că va fi „extrem de important” dacă se va reuşi un acord între toate forţele politice pentru viziunea asupra agriculturii.

Preşedintele a amintit, în discursul rostit cu ocazia participării la expoziţia „AgriPlanta – RomAgroTec 2013”, organizată la Fundulea, că în urmă cu doi ani s-a constituit o comisie prezidenţială pentru stabilirea strategiei pentru agricultura românească până în anul 2030, iar aceasta îşi va încheia lucrările la 30 iunie, cu un raport. Băsescu a menţionat că raportul comisiei va fi făcut public, dar nu va fi definitiv, pentru că va rămâne timp de 20 de zile în dezbatere publică, în aşa fel încât oamenii interesaţi din agricultură să-şi exprime opiniile asupra perfecţionării textului.

El a adăugat că momentul este unul „foarte bun”, respectiv cu 6-7 luni înainte de începerea noului exerciţiu bugetar al UE, 2014-2020. "România va avea o alocare cu circa 4,5 miliarde mai mare pentru cei doi piloni, iar pentru plăţi directe lucrurile stau destul de bine în raport cu exerciţiul bugetar trecut, pentru că este o creştere de peste 5 miliarde a sumelor alocate", a menţionat Băsescu.


„Asta nu înseamnă însă că nu trebuie să gândim cum folosim aceşti bani, cu atât mai mult cu cât, prin decizia Consiliului European, există o flexibilitate de a se muta 25% din sumele alocate între pilonul I şi pilonul II (pilonul I - plăţile directe, peste 10 miliarde de euro alocaţi, pilonul II - dezvoltarea rurală, peste 7 miliarde de euro alocaţi). Fiecare Guvern are dreptul să mişte 25% de pe un pilon pe altul. Aici cred că este cheia deciziei care trebuie luată împreună cu agricultorii, care este prioritatea, cât din plăţile directe trebuie îndreptat către plăţi directe şi cât poate fi mutat către dezvoltare rurală sau invers”, a spus Băsescu.

El a menţionat că „speranţa” sa este că în 30 iulie, după ce proiectul de strategie va fi în dezbaterea agricultorilor, va exista „o viziune clară asupra evoluţiei agriculturii în următorii 15-20 de ani”.


Un acord similar celui pentru educație

Preşedintele a adăugat că extrem de important va fi dacă se va reuşi un acord între toate forţele politice.

„Extrem de important, însă, va fi dacă reuşim un acord între toate forţele politice şi, aşa cum s-a semnat un acord pentru Legea educaţiei, toate forţele politice din Parlament să semneze un acord pentru viziunea asupra agriculturii, în baza acestui rezultat al muncii comisiei prezidenţiale, pentru următorii 15-20 de ani”, a spus el.


Băsescu a apreciat însă că prima urgenţă este ca această strategie să furnizeze elemente Guvernului pentru elaborarea planului naţional de dezvoltare rurală, care trebuie predat cât mai curând la CE în vederea alocării resurselor.

Preşedintele şi-a exprimat convingerea că se vor găsi resurse şi voinţă ca importante sume de bani să fie alocate achiziţiei de maşini agricole. El a precizat că România are un tractor la 57 de hectare, comparativ cu media din UE - un tractor la 10-15 hectare. „Este clar nivelul de submecanizare al agriculturii româneşti”, a adăugat el, menţionând totodată că este nevoie de tot mai mulţi tineri specialişti, de cercetare în domeniu.


„Vreau să cred că acest raport, dar şi înţelepciunea agricultorilor şi a Guvernului vor duce la alocarea de sume în această direcţie”, a mai spus Băsescu, menţionând că România are o bună tradiţie în învăţământul agricol şi cercetare.

„Eu cred că nimeni nu poate avea succes fără cercetare, educaţie, pe de o parte, şi fără maşini agricole, pe de altă parte. Nu cred că va putea fi neglijat un program care să vizeze garantarea producţiilor agricole prin creşterea nivelului de irigaţii”, a mai spus Băsescu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter