Politică

„Useliştii“ de la Cluj sunt „conservatori“

<p><strong><img src="documente/stories/2013/06_iunie/06/remus lapusan2.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Premierul Victor Ponta este contrazis de liderul PSD Cluj, Remus Lăpuşan, în privinţa Legii Fundamentale.

Adoptarea amendamentului care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între „un bărbat şi o femeie", înlocuind astfel  cuvântul „soţi", prezent în textul actual al Legii fundamentale a generat tensiuni în USL, mai exact între liberali şi social democraţi. Cu atât mai mult cu cât această prevedere a venit la numai o zi după ce parlamentarii au decis introducerea în noua Constituție a unui articol care îi apără de discriminare pe cetățenii cu diferite orientări sexuale.


La Cluj însă, opiniile liberalilor se întâlnesc cu ale social democraţilor atunci când vine vorba de definirea căsătoriei. Pe de altă, parte, unele voci amintesc de consecinţe, susţinând că România va fi pusă pe lista ţărilor homofobe dacă amendamentul adoptat de Comisia de revizuire a Constituţiei care defineşte căsătoria ca relaţie dintre un bărbat şi femeie va fi validat de plen şi de referendum.

Opinii diferite în PDL

În tabăra Opoziţiei, părerile sunt împărţite. Astfel, senatorul PDL de Cluj, Alin Tişe, argumentează de ce nu trebuie ca în Constituţie să fie schimbată definiţia căsătoriei. „Nu cred că trebuie să se treacă în Constituţie căsătoria „ca relaţie între un bărbat şi o femeie“, cred că termenul „între soţi“ este suficient. Există legi pentru asta. Cred că este suficientă şi generoasă actuala formulă, legile trebuie să stabilească restul. Acum… sigur, în principiu, căsătoria este între un bărbat şi o femeie. Dar o Constituţie nu trebuie să prevadă tot, pentru asta există legi“, a declarat senatorul clujean. Deputatul PDL de Cluj, Adrian Gurzău, îl contrazice pe colegul său de partid. „Eu cred că trebuie specificat, căsătoria este între un bărbat şi o femeie. Este o chestiune de normalitate. Ar asigura o oarecare garanţie, pentru că decurg nişte consecinţe, cum ar fi înfierea de copii într-un cuplu“, a spus Gurzău.


Uioreanu şi Lăpuşan sunt „conservatori“

Reprezentanţii USL de la Cluj, liberalul Horea Uioreanu şi social democratul Remus Lăpuşan consideră că introducerea definirii căsătoriei în Constituţie ca relaţie dintre un bărbat şi o femeie, este necesară, pentru „a nu lăsa loc speculaţiilor“. „Cred că trebuie să trecem în Constituţie această completare, între un bărbat şi o femeie. Suntem un popor de oameni creştini, căsătoria trebuie să existe între un bărbat şi o femeie, nu cred că dacă trecem asta în Constituţie vom atrage critici. Căsătoria este şi trebuie să fie între un bărbat şi o femeie“, a declarat Horea Uioreanu, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

Părerile sunt împărţite în rândul social democraţilor însă. Astfel, în timp ce premierul Victor Ponta consideră că nu este normal să trecem căsătoria în Constituţie, liderul PSD Cluj, Remus Lăpuşan, este de o cu totul altă părere, declarându-se conservator din acest punct de vedere. „Lumea în România este, în general, conservatoare. Eu cred că ar trebui să trecem acest lucru în Constituţie, ca să nu lăsăm loc speculaţiilor. Căsătoria este între un bărbat şi o femeie. Au şi început deja tot felul de discuţii pe tema asta, sunt dezbateri. Nu ştiu, poate sunt eu mai conservator, dar asta cred“, a declarat Remus Lăpuşan.


Franţa a legalizat căsătoriile gay

Parlamentul de la Paris a dat undă verde pentru căsătoriile între persoane de acelaşi sex. Cuplurile vor putea adopta copii şi vor avea drepturi civile. Adunarea Naţională din Franţa a adoptat, în luna aprilie, proiectul de lege „Taubira", care deschide calea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex şi adopţiilor de către cupluri homosexuale, relatează AFP. Adunarea Naţională a stabilit, prin vot că, textul este „conform" cu versiunea adoptată de Senat săptămâna trecută. Franţa devine astfel a 14-a ţară din lume care permite căsătoriile între persoane de acelaşi sex.




 




 

abonare newsletter