Politică

Noua Constituție: Reducerea vârstei de vot, respinsă

<p><strong><img src="documente/stories/2013/06_iunie/05/vot tineret.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Comisia pentru revizuirea Constituţiei a respins, ieri, amendamentul formulat de deputatul PNL Alina Gorghiu pentru reducerea prin Legea fundamentală a vârstei de vot de la 18 ani la 16 ani, împotriva acestuia pronunţându-se parlamentarii PSD. </strong></p>

 


Amendamentul formulat de Gorghiu a fost susţinut inclusiv de deputatul UNPR Eugen Nicolicea, care a susţinut iniţial reducerea vârstei de vot la 17 ani.

Împotriva propunerii s-a exprimat deputatul UDMR Marton Arpad, care a susţinut că, din punct de vedere juridic discernământul deplin poate fi atins la 18 ani, când persoana poate obţine drepturi depline asupra proprietăţii.


În replică, Gorghiu a menţionat că, potrivit legislaţiei în vigoare, tinerii se pot angaja la această vârstă fără să aibă acordul părinţilor, plătind inclusiv taxe şi impozite la momentul angajării.

Împotriva propunerii lui Gorghiu au votat parlamentarii PSD, deputatul UDMR Marton Arpad, dar şi senatorul PNL Tudor Chiuariu.


Un alt amendament, adoptat la propunerea PSD, prevede că „pot participa la alegerile pentru Camera Deputaţilor, pentru Senat şi pentru funcţia de Preşedinte al României numai candidaţii care au avut domiciliul în România cu cel puţin 6 luni înainte de data alegerilor”.

Totodată, membrii comisiei au respins un alt amendament care ar fi instituit regula că „cetăţenii au dreptul şi obligaţia de vot”.


De asemenea, a fost respins amendamentul propus de senatorul Mihai Răzvan Ungureanu prin care s-ar fi instituit posibilitatea exercitării votului prin corespondenţă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter