Politică

Autorităţile locale „uită” obiectivele turistice importante

<p><strong><img src="documente/stories/catedralacatolicasfantulmihailpiatauniriirp.jpg" border="0" style="margin-top: 2px; margin-bottom: 2px; margin-left: 5px; margin-right: 5px; float: left;" />Primăria Cluj-Napoca va aloca din bugetul local pe anul acesta doar 70.000 lei pentru reparaţii la biserica Sf. Mihail din centru, unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din oraş. </strong></p>


O mare parte din cei 900.000 lei destinaţi lăcaşelor de cult din municipiu merg către construcţia gigantică din Mănăştur, aflată în construcţie de 20 de ani: biserica ortodoxă Sf. Apostoli Petru şi Pavel. 

Cultele religioase primesc 900.000 lei din bugetul local pe anul acesta, după ce au mai fost alocaţi 1,6 milioane lei în primăvara acestui an. Consilierii locali vor vota, în şedinţa de marţi, proiectul de hotărâre privind alocare a 900.000 lei din bugetul local pentru repararea şi construirea unor lăcaşe de cult. Potrivit documentului, aceşti bani vor fi alocaţi datorită gradului de degradare al unor biserici din centrul istoric, dar şi pentru continuarea unor lucrări. „Principalele culte religioase din Cluj-Napoca, prin adresele înaintate Primăriei municipiului Cluj-Napoca, au semnalat gradul avansat de degradare al unor clădiri de cult considerate monumente istorice şi importanţa continuării unor lucrări de construcţie. Cele mai multe clădiri la care se face referire sunt situate în centrul istoric al municipiului Cluj-Napoca, ele având un mare potenţial turistic”, se arată în proiectul de hotărâre. Deşi în document se vorbeşte despre potenţialul turistic, biserica Sf. Mihail a primit doar 70.000 lei pentru reparaţii. Potrivit proiectului de hotărâre, banii au fost alocaţi conform cererilor venite din partea reprezentanţilor cultelor religioase.
În proiectul de hotărâre este menţionat ca argument pentru alocarea celor 900.000 lei şi faptul că municipiul Cluj-Napoca va fi Capitală Europeană a Tineretului în 2015 şi candidat la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021.

 


Doar 70.000 lei pentru Biserica Sf. Mihail din centru


Biserica Sf. Mihail şi Gavril care aparţine de Parohia Romano-Catolică Sf. Mihail şi care atrage foarte mulţi turişti atât din ţară cât şi din străinătate primeşte doar 70.000 lei pentru reparaţii. Aceasta, deşi în cadrul tururilor de vizitare a turnului bisericii din anii trecuţi, reprezentanţii parohiei au atras atenţia asupra lucrărilor de reparaţii care se impun. Scările care duc în turnul bisericii de unde poate fi văzut oraşul de la înălţime sunt poate printre primele lucrări care s-ar impune în cazul bisericii Sf. Mihail. Orice turist care urcă în turn poate observa cu uşurinţă scările degradate pe alocuri, excrementele de porumbel de pe balustrade şi nenumăratele obiecte distruse şi degradate de timp.

Cei mai mulţi bani pentru „biserica gigant” din Mănăştur


Din totalul sumei alocate, cei mai mulţi, 300.000 lei merg pentru continuarea lucrărilor la biserica ortodoxă Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, din Mănăştur, aflată în construcţie din anii ’90. Anul trecut, pentru acest edificiu de cult au mai fost alocaţi 1 milion lei din bugetul local, însă tot nu s-a reuşit finalizarea construcţiei.
Aceeaşi sumă este alocată pentru Complexul Bisericii Greco-Catolice de pe strada Moţilor.
De asemenea, 20.000 lei vor merge pentru repararea sinagogii de pe strada Horea. Câte 70.000 lei sunt destinaţi pentru Eparhia Reformată din Ardeal, Episcopia Unitariană şi Biserica Evanghelică Luterană de pe b-dul 21 Decembrie.

abonare newsletter