monitorulcj.ro Menu
Politică

SURSE -- CAPITULAREA Monicăi Macovei: Loc ELIGIBIL pe lista lui Blaga pentru PE.

Monica Macovei și Vasile Blaga au bătut palma: un loc eligibil pe lista PDL pentru Parlamentul European în 2014.

Surse din apropierea conducerii la vârf a PDL vorbesc despre înțelegerea intervenită între cei doi politicieni privind alegerile europene din 2014, la care Vasile Blaga speră să o aibă pe Monica Macovei cap de listă. În schimb, Macovei trebuie să reducă tonul criticilor la adresa actualei conduceri a partidului.

Informațiile, confirmate indirect și la o emisiune a postului B1, sunt susținute de lipsa de reacție a Monicăi Macovei cu privire la amenințările cu excluderea din partid proferate de Blaga la adresa „reformiștilor” Teodor Baconschi, Sever Voinescu, Toader Paleologu și Cristian Preda.


Prezența Monicăi Macovei pe lista pentru europarlamentare a PDL ar „netezi” puțin imaginea șifonată a partidului în ochii liderilor europeni, care privesc cu neîncredere „opoziția de catifea” a lui Vasile Blaga față de actuala putere, care este văzută la Bruxelles drept coruptă și ineficientă.

La alegerile europarlamentare din 2014, PDL speră să obțină 7 mandate, dar analiștii contactați de Monitorul afirmă că un număr mai apropiat de realitate este 5. Rămâne de văzut, în această situație, cum va împărți Vasile Blaga locurile eligibile între susținătorii săi și actualii eurodeputați care, potrivit statutului, ar avea prioritate la depunerea candidaturii.


Spre exemplu, europarlamentarul Cristian Preda a depus la partid încă din aprilie intenția de a candida pentru un nu mandat. „Ieri (25 aprilie 2013 - n.r.), am depus la sediul organizației București a PDL o notificare adresată președintelui organizației din Capitală, referitoare la dorința mea de a candida la alegerile europene din 2014. Mă obligă să o fac statutul PDL, care prevede, în art. 127, lit. 2, că o asemenea intenție trebuie declarată cu un an înainte de începerea campaniei electorale. Cum alegerile viitoare se vor desfășura pe 25 mai, iar campania – pe 25 aprilie 2014, ieri a expirat termenul până la care puteau fi notificate organizațiile PDL în privința candidaturilor pentru PE. Sunt, evident, curios să aflu câte asemenea candidaturi au fost depuse.”, scria pe blogul său Cristian Preda în 26 aprilie.