Politică

Victor Ponta, despre modificările la Constituţie: Preşedintele - arbitru, premierul – jucător

<p><strong><img src="documente/stories/2013/05_mai/24/victor-ponta.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Premierul Victor Ponta a afirmat, joi seară, că este important, în urma modificării Constituţiei, să nu i se mai permită preşedintelui acumularea excesivă a puterii, el apreciind că şeful statului ar trebui să aibă atribuţiile unui arbitru, în timp ce premierului i-ar reveni mai degrabă rolul de "jucător".</strong>

"Eu nu vreau să mai existe posibilitatea constituţională prin care în mâna unui om - chit că îl cheamă Crin Antonescu, chit că ajung eu preşedinte sau Mugur Isărescu sau altcineva - nu mai trebuie să fie în mâna unui singur om atât de multă putere cât a fost în anii trecuţi. Şi mai e un lucru, pe care îl spun mai direct, ca să îl înţeleagă toată lumea: un prim-ministru mai puternic, oricât de puternic este, la un moment dat, dacă derapează cu adevărat de la regulile democratice, se strâng jumătate plus unul dintre parlamentari şi îl dau jos, într-o zi, într-o oră îl dau jos, prin moţiune de cenzură. Un preşedinte care derapează - anul trecut ne-am strâns 90% şi nu am putut să îl schimbăm pentru că nu s-a făcut cvorumul. Şi atunci ideea este ca un preşedinte să aibă nu doar reprezentativitate şi legitimitate. Să aibă toate puterile unui arbitru - preşedintele-arbitru - şi să îi fie luate toate atributele de preşedinte jucător. Jucător e primul-ministru, pentru că Parlamentul îl poate scoate de pe teren", a explicat premierul, la B1 TV.

Pe de altă parte, el a comentat propunerile anunţate de senatorul liberal Tudor Chiuariu referitor la mandatul preşedintelui, apreciind însă că şeful statului nu ar trebui să aibă un rol pur decorativ.


"Mie nu mi-e foarte clar dacă propunerile domnului Chiuariu sunt propunerile PNL, nu ştiu. Eu nu cred că trebuie să avem un preşedinte, aşa, decorativ. Nu", a precizat Ponta.

Cât despre ipoteza lansată în presă potrivit căreia ar putea exista un tandem Ponta - Băsescu la alegerile următoare, astfel încât Victor Ponta să candideze la prezidenţiale, iar Traian Băsescu să fie premier, şeful Executivului a spus: "Fiind vorba de un scenariu lansat de domnul Dan Diaconescu, e un scenariu OTV".

Ultimele Stiri
abonare newsletter