Politică

Anca Boagiu cere demiterea lui Şova şi Fenechiu

<p><strong><img src="documente/stories/02_februarie/18_ziua/anca-boagiu2.jpg" border="0" width="450" height="256" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Boagiu îi cere premierului să-i demită pe miniştrii Şova şi Fenechiu pentru situaţia privind Autostrada Transilvania.

Senatorul Anca Boagiu, prim-vicepreşedinte PDL şi fost ministru al Transporturilor, îi solicită premierului demiterea miniştrilor Dan Şova şi Relu Fenechiu, acuzând situaţia care ar urma să se creeze în legătură cu Autostrada Transilvania, în urma rezilierii contractului cu firma Bechtel.


"După ce socialiştii din Guvernul Năstase au umilit şi minţit românii prin semnarea contractului cu Bechtel, contract care ne-ar fi costat încă şase miliarde de euro dacă eu, în calitate de ministru al Transporturilor, nu îl renegociam, se continuă politica copy-paste în care Victor Ponta este specialist. Iată ce face acum Şova. Incompetenţa lui a dus la pierderea celor aproximativ 5 miliarde de euro de la UE destinaţi infrastructurii, el fiind preocupat să dea comenzi politice procurorilor şi să se laude cu ceea ce au făcut alţii înaintea lui. După capul lui Şova trebuie să mai cheltuim 25 milioane de euro pe km sau, ca urmare a rezilierii propuse de Şova, să scoatem din reţeaua TEN-T autostrada care abia a fost acceptată la finanţare de UE din bani europeni", afirmă prim-vicepreşedintele PDL într-un comunicat remis joi AGERPRES.

Premierul Victor Ponta a declarat joi, la Leipzig, că înţelegerea contractuală cu Bechtel, închisă de pe vremea fostului ministru al Transporturilor, Anca Boagiu, constituia un deficit de imagine pentru România şi nu permitea declanşarea unor noi proiecte pe acelaşi amplasament.


"Practic, n-a mai avansat acest contract şi problema principală, dincolo de deficitul de imagine, era faptul că nu puteam să declanşăm noi proiecte, practic, pe acelaşi amplasament.

Pentru că ideea de a avea o autostradă care să traverseze Transilvania este o idee absolut necesară şi corectă. Din păcate, în 2005 - 2006 se pornise bine, s-a stricat, nu mai facem toată istoria. Deci, dacă reuşim să închidem şi formal ce-a mai rămas din contractul cu Bechtel, că cea mai mare parte a fost închis de Anca Boagiu, deci dacă reuşim să închidem şi ultima bucăţică rămasă deschisă, după aceea ne vom permite ca, de acum încolo, să căutăm finanţare pentru acelaşi proiect. Dar să căutam, fie că vorbim de fonduri europene - şi probabil ştiţi din exerciţiul 2007 - 2013, deci, din cel actual, va fi scos la licitaţie segmentul Sebeş - Câmpia Turzii, deci, practic, Clujul va fi legat la Autostrada Arad - Sibiu. Iar restul, celelalte segmente care au rămas de lucru putem să le facem fie din fonduri europene, fie prin concesiuni", a afirmat premierul, prezent joi la manifestările de la Leipzig prilejuite de împlinirea a 150 de ani de social-democraţie germană.


Contractul cu Bechtel pentru Autostrada Transilvania se încheie luni cu totul, în prezent fiind aproape reziliat, a declarat tot joi ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, Dan Şova.

Ministrul a explicat că pentru a putea fi construită Autostrada Transilvania, ar trebui scoase la licitaţie şi construite toate tronsoanele în acelaşi timp, a menţionat că formula care se va aplica în acest caz va fi cel mai probabil concesiunea şi că a discutat cu câteva companii de construcţii interesate să participe la realizarea acestui proiect.

Ultimele Stiri
abonare newsletter