Politică

Încă o concesie pentru Răchiţele-Ic-Ponor: consilierii judeţeni au decis, încă o dată, prelungirea contractului de execuţie

<p><strong><img src="documente/stories/2013/04_aprilie/29/consiliul judetean m 2.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Cu toată că în urmă cu câteva zile consilierii judeţeni PSD au făcut scandal că nu vor vota încă o prelungire a contractului de execuţie pentru drumul turistic Răchiţele-Ic-Ponor şi au cerut rezilierea contractului, astăzi, tot aceştia au hotărât, încă o dată, prelungirea termenului de finalizare a acestui drum. Acest proiect de hotărâre a trecut cu 30 de voturi “pentru” şi trei abţineri. </strong></p>

Consilierii judeţeni ai USL au venit cu cinci amendamente la acest proiect de hotărâre, amendamente care au fost trecut în şedinţa de Consiliu Judeţean. Printre amendamentele votate s-a decis, printre altele, faptul că acest contract va fi prelungit până la finalizarea celor nouă poduri de pe traseu, iar graficul de execuţie pentru fiecare tip de lucrări din contract trebuie predat în cinci zile, nu în 10 zile cum era trecut iniţial în proiectul de hotărâre. În caz contrar, contractul se reziliază de drept fără intervenţia instanţelor, conform hotărârii de Consiliu Judeţean.


Prelungirea contractului a fost decisă iniţial anul trecut când s-a hotărât că durata de execuţie a fost prelungită cu 217 zile, începând cu data de 13 august 2012, finalizarea integrală a lucrărilor neputând depăşi data de 17 martie 2013. La acea vreme, Consiliul Judeţean Cluj, împreună cu firma care execută lucrările, Asocierea dintre S.C. MBS GROUP S.R.L., S.C. Alfa Rom S.R.L. şi Nemzetkozi Betonut Kft, au convenit ca durata de execuţie să poată fi prelungită în cazul în care construirea celor nouă poduri va depăşi data de 31 ianuarie 2013. Între timp a fost încheiat un contract de execuţie pentru cele nouă poduri, în 2 aprilie 2013, cu o durată de cinci luni de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor, respectiv ultima decadă a lunii septembrie 2013.

Contractul de finanţare încheiat între Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor (AM POR), Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest (OI) şi U.A.T. Judeţul Cluj, încetează prin expirarea duratei, la data de 8 august 2013. În acest context, Consiliul Judeţean Cluj a întreprins demersuri în vederea prelungirii duratei acestuia cu o perioadă de şase luni.


Antreprenorul lucrărilor a solicitat încă din luna octombrie a anului trecut, prelungirea duratei de execuţie a acordului contractual, invocand ca şi alte argumente, în afara celui ce viza nefinalizarea podurilor, următoarele: lucrările au fost întrerupte în perioada 10 octombrie – 11 septembrie 2012, lucrările ce s-au desfăşurat în perioada respectivă executate de către SC DIFERIT şi GRUP 4 INSTALAŢII, au determinat antreprenorul general să acumuleze întârzieri la aşternerea straturilor de piatră pentru fundaţia drumului.

“Neprelungirea duratei de execuţie a lucrărilor aferente contractului de lucrări, respectiv neîncheierea actului adiţional, prezintă următoarele riscuri: ar conduce la încetarea efectelor contractului şi implicit la riscul unui litigiu cu antreprenorul, litigiul ar putea determina suspendarea de către instanţă a organizării unei noi licitaţii pentru restul lucrărilor rămase de executat, nefinalizarea contractului de lucrări în interiorul duratei contractului de finantare, fapt ce ar determina neîndeplinirea indicatorilor proiectului stabiliţi prin acest contract, având ca şi consecinţă restituirea tuturor sumelor rambursate, inclusiv perceperea de dobânzi penalizatoare. Având în vedere aceste considerente, concluzionăm că principalul risc este cel determinat de faptul că toate cheltuielile aferente acestui proiect vor putea fi suportate exclusiv de la bugetul judeţului Cluj”, se arată în referatul de aprobare a proiectului de prelungire.


Liderul consilierilor judeţeani PDL, Alexandru Coroian a adresat o întrebare juristului Consiliului Judeţean Cluj, de a-şi preciza, din punct de vedere al legalităţii, poziţia pe acest subiect. “Cu privire la această prelungire de termen pentru constructor este în regulă, am amanlizat contractul, termenele, totul este în regulă”, a venit răspunsul.

Stadiul fizic actual al lucrărilor derulate este de aproximativ 76%. Situaţia financiară a contractului se prezintă astfel: din totalul preţului contractului de 43.753.876,44 lei, fără TVA, au fost achitata suma de 32.113.243 lei făra TVA, reprezentând un procent de 73,40 %.

abonare newsletter