Politică

Noile regiuni ale ţării vor scădea birocraţia, iar Clujul va fi capitală de regiune

<p><img src="documente/stories/2013/04_aprilie/26/dragnea 2.jpg" border="0" width="450" height="257" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Regiunile ţării vor fi stabilite în luna noiembrie, după modificarea Constituţiei. Guvernul promite că va scădea birocraţia, dar şi numărul de bugetari. Nu se ştie deocamdată câte regiuni va avea România, dar este cert că nu se desfiinţează nici judeţele, nici comunele şi nu se vor face regiuni mici.</p>

 

Regionalizarea va avea numai efecte benefice pentru ţara noastră, cel puţin aşa susţin guvernanţii care promit că odată cu regionalizarea va dispărea birocraţia, chiar dacă numărul de instituţii va creşte prin înglobarea actualelor judeţe în regiuni care vor avea fiecare câte o capitală. Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat la Cluj că acum se lucrează la stabilirea viitoarelor regiuni ale ţării despre care a precizat că „pot să aibă sau nu actuala configuraţie”, referindu-se la cele opt regiuni de dezvoltare din prezent. Ceea ce este sigur este că nu se vor desfiinţa judeţe, comune şi nici consilii judeţene. Potrivit lui Dragnea, în luna noiembrie, după modificarea Constituţiei, vor fi cunoscute şi regiunile ţării.


Instituţiile statului vor fi „suple”

Vicepremierul a afirmat că după regionalizare, aparatul public din administraţia judeţeană va fi mai mic, iar instituţiile statului vor fi „suple”, cu un număr mai mic de angajaţi. În plus, birocraţia va fi eliminată. „Aparatul public din administraţia locală, judeţeană şi regională va fi mai mic. Îmi este greu să spun acum cu câte procente. Dacă o direcţie judeţeană care acum este la minister şi va trece în subordinea Consiliului Judeţean, aceştia se vor uita cu foartă multă atenţie la această direcţie pentru a vedea dacă este nevoie de tot personalul. Aparatul va deveni suplu şi foarte, foarte funcţional”, a explicat Dragnea.

Clujul ar putea fi capitală de regiune

Dacă după regionalizare, se păstrează actualele regiuni de dezvoltare, Clujul va fi capitală de regiune, a declarat vicepremierul Liviu Dragnea, la Cluj. „Dacă regiunea administrativă va fi actuala regiune de dezvoltare eu cred că este foarte greu să fie altă reşedinţă în afara Clujului”, a spus vicepremierul. Dragnea a dat asigurări că toate judeţele se vor dezvolta unitar, nu doar reşedinţa de regiune. „Oamenii au început să înţeleagă că nu va fi o mare tragedie dacă nu vor avea sediul regiunii în judeţ. Nu vom construi regiuni cu un singur pol de creştere uriaş unde va fi sediul regiunii, iar celelalte judeţe să fie doar furnizori de resurse pentru cei care stau în sediul regiunii”, a declarat Liviu Dragnea.


Foştii guvernanţi văd regionalizarea USL-istă drept o bătaie de joc

În această primăvară, fostul premier Emil Boc şi-a exprimat de mai multe ori nemulţumirea faţă de regionalizarea propusă de USL prin păstrarea judeţelor şi crearea unor suprastructuri peste ele despre care a spus că este „o bătaie de joc clară la adresa interesului public”. „Dacă vom crea încă o structură peste cele existente nu vom face decât să mai creăm nişte baroni în plus, să mai creăm un clientelism politic la nivel de regiune, să mai dăm nişte posturi şi să mai creştem numărul de personal inutil”, a declarat Boc. În opinia sa, o soluţie potrivită ar fi comasarea judeţelor la cel mult 16.



Citeşte şi:

Liviu Dragnea: Clujul va fi capitală de regiune


Noile regiuni ale ţării vor fi stabilite în noiembrie

abonare newsletter