Politică

Uioreanu nu-i lasă pe clujeni cu gunoiul în stradă. Prima celulă de deşeuri, gata în decembrie

<p><strong><img src="documente/stories/2013/04_aprilie/24/rampa gunoi m 6.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a declarat, miercuri, că lucrările la Centrul de managment integrat al deşeurilor avansează, stadiul lucrărilor fiind de 15%. El a dat asigurări că prima celulă ecologică de depozitare a deşeurilor va fi gata în luna decembrie a acestui an. Uioreanu a mai precizat că declaraţiile prefectului Gheorghe Vuşcan, cum că lucrările la Centrul de management au fost oprite, sunt false. </strong></p>

“Am organizat această întâlnire pentru a vedea toată lumea care este stadiul lucrărilor la viitoarea groapă de gunoi şi la viitoarea celulă de depozitare a deşeurilor. Investiţia este de 266 milioane de lei, termenul de finalizare este la sfârşitul anului acesta, 31 decembrie. Contractul cuprinde faze de lucrări, după 31 decembrie vor urma două luni de probă, iar de la 1 martie 2014 vom avea posibilitatea să depozităm în această groapă deşeurile Clujului. Conform normelor, această rampă va fi funcţională 5 ani de zile. Este capacitată să depoziteze 5 ani de zile la o populaţie de 700.000 de locuitori, atât cât are judeţul Cluj. Celula are capacitatea de a depozita 1. 300.000 mc de deşeuri. Soluţiile pentru depozitarea gunoaielor până se contruieşte această celulă trebuiau avute în vedere de autorităţile locale, dacă discutăm de municipiul Cluj-Napoca, fiindcă de 2 ani de zile de când există corespondenţă din partea Gărzii de Mediu, din partea Consiliului Judeţean, era timp suficient ca dânşii să-şi facă o soluţie ca să rezolve această problemă”, spune Uioreanu.

Ioan Ştefănescu reprezentantul firmei Tahal, cea care se ocupă de supervizarea lucrărilor, a declarat, la rândul său, că stadiul lucrărilor este la 15%.


“Eu am convingerea că până în luna decembrie lucrările se vor termina. Stadiul fizic al lucrărilor acuma este la aproximativ 15%. 150 de oameni vor lucra la acest centru de deşeuri. Numai pe maşini vor fi 90 de oameni, pe staţiile de sortare vor fi 30 de oameni, plus mecanicii pe utilaje şi la staţia de epurare. Suprafaţa pe care se întinde această primă celulă este de aproximativ 7,7 hectare. Lucrarea este împărţită în două părţi. O parte este pentru utilaje, pentru staţia de sortare, pentru compost, iar celula va fi cea care va prelua cantitatea de deşeuri din judeţul Cluj, aproximativ de la 700.000 de oameni. Jos va fi o clădire administrativă, un cântar, staţia de epurare, garaj, iar aici va fi partea tehnică unde se sortează gunoaiele. Un punct de colectare trebuie să aibă minim patru containere, unul pentru plastic, hârtie, vegetal şi restul care nu se poate recicla. Cel care nu se reciclează va fi dat în celulă. Maşinile care vor colecta hârtie şi carton vor veni sus la staţia de sortare. Se descarcă pe bandă. La fel şi la platis, aluminiu şi la PET-uri. Ce nu se poate recicla va rămâne pe celulă, tot ce se poate recicla va veni în staţia de sortare. Deşurile trebuie să vină gata sortate aici, preselectate, noi avem datoria civică de a pune plasticul la plastic, cartonul la carton, PET-ul la PET”, spune Ştefănescu.

Celula ecologică nu se intersectează cu centura Vâlcele-Apahida

Potrivit lui Ştefănescu, celula şi centura Vâlcele-Apahida nu se intersectează, fiind vorba de două proiecte difereite.


“La aproximativ 300 de metri de centură se află celula. Acest proiect este un proiect de sine stătător şi se va face legătura cu centura printr-un drum de aproximativ 300 de metri care este un alt proiect, un proiect separat. Perimetrul celulei este la 300 de metri de centură. S-a creat o confuzie. Nu se intersectează cu centura”, mai spune Ştefănescu.

Actuala platformă de stocare temporară, unde sunt colectate toate gunoaiele din judeţ, nu are autorizaţie de funcţionare, operatorul Salprest Rampa, cerând aprobări pentru extinderea depozitării. Chiar şi cu autorizare, noul depozit poate rezista 3-4 luni. Prefectul Clujului, Gheorghe Vuşcan, a anunţat că va depune denunţ penal pentru tragerea la răspundere a celor responsabili pentru această situaţie.


 

abonare newsletter