Politică

Ministrul Culturii, despre titlul de Capitală Culturală Europeană: intervenţia de la Timişoara nu are caracter oficial

<p><strong><img src="documente/stories/2013/04_aprilie/22/daniel_barbu.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Ministrul Culturii, Daniel Barbu, spune că declaraţiile cu privire la susţinerea Timişoarei în cursa pentru titlul de Capitală Culturală Europeană 2021 nu pot fi considerate oficiale. Într-un răspuns oferit unei interpelări depuse de Aurelia Cristea, deputat PSD de Cluj, Barbu precizează că la Timişoara, „a urat gazdelor ca dosarul lor să devină de nerefuzat”. </strong></p>

 


„Intervenţia Ministrului Culturii nu poate avea caracter oficial, atâta vreme cât depunerea candidaturilor pentru statutul de Capitală Culturală Europeană 2021 va avea loc la sfârşitul anului 2015. Pe de altă parte, după această dată, procesul de selecţie al celui mai meritos candidat va fi unul transparent, desemnarea majorităţii membrilor juriului de selecţie nefiind de competenţa Guvernului României. La Timişoara, Ministrul Culturii a urat gazdelor ca dosarul lor să devină de nerefuzat şi a atras atenţia, pe de-o parte, că nu activitatea de lobby, ci calitatea dosarului de candidatură va fi factorul determinant, iar pe de altă parte, că şi alte oraşe din România au merite incontestabile şi dreptul la titlul de capitală europeană a culturii. Pentru aceste motive, declaraţiile Ministrului Culturii nu pot juca niciun fel de rol într-un proces de selecţie şi de jurizare care nu a început încă”, se arată în răspunsul semnat de Daniel Barbu.

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a declarat, în luna martie, la Timişoara, că sprijină candidatura municipiului la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021 şi va face lobby pentru ca dosarul de candidatură al oraşului să fie de nerefuzat. "Obiectivul pentru mine, personal, ca şi pentru prietenii mei din Timişoara, fie că îi servesc pe timişoreni la primărie, fie la Bucureşti în Parlament, interesul nostru este de a promova o cascadă de proiecte în următorii ani pentru a face de nerefuzat candidatura oraşului la statutul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021. Sigur, puteţi bănui că lobby-ul contează foarte mult, dar elementul, piatra de temelie, dosarul de candidatură trebuie să arate nu numai că oraşul e splendid ca sit, ci şi că este unic în Europa. Dumneavoastră ştiţi mai bine care sunt instituţiile Timişoarei, e vorba şi de instituţiile de cultură, de muzeele din Timişoara (...)", declara Barbu.


Atât primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, cât şi preşedintele Asociaţiei ”Cluj - Capitală Culturală Europeană 2021”, Florin Moroşanu, i-au cerut lui Barbu demisia pentru că s-a antepronunţat în favoarea uneia dintre oraşele competente şi pentru că nu asigură o competiţie onestă.

Până acum şi-au manifestat intenţia de a candida oraşele Arad, Alba Iulia, Braşov, Cluj-Napoca, Timişoara, Sfântu Gheorghe şi Iaşi.

abonare newsletter