Politică

Antonescu „se lipseşte“ de Ponta

<p><strong><img src="documente/stories/2013/04_aprilie/04/ponta_antonescu.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Schimbul de replici dure între cei doi copreşedinţi ai USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta, a continuat şi după asumarea Ministerului Justiţiei de către social democraţi.

Premierul Victor Ponta a explicat că a numit-o pe Laura Kovesi, la şefia DNA, pe baza convingerilor sale şi pentru că aceasta este apreciată de Comisia Europeană. Antonescu a precizat, în schimb, că Victor Ponta este în acest moment „la mâna lui Traian Băsescu" şi că dacă ajunge la concluzia că succesul candidaturii sale la Preşedinţie depinde de a umbla sau nu de mână cu premierul Victor Ponta, nu va mai candida.


„Nu dispreţuiesc acest sprijin, am nevoie de el şi îl preţuiesc. Dar dacă cineva crede că deciziile mele politice sunt influenţate de asta se înşeală. Dacă nu am pus problema ruperii USL acum, nu m-am gândit nicio secundă la preşedinţia de peste un an şi jumătate. E o eră întreagă până atunci. M-am gândit la aşteptarea acestor oameni. Victor Ponta a ajuns prim-ministru şi de mână cu mine. Eu, dacă vreo secundă o să ajung la concluzia că succesul eventualei mele candidaturi depinde de aceea că umblu sau nu de mână cu Victor Ponta, nu mai candidez", a spus Antonescu.

Daniel Buda: „Îmi doresc ca USL să nu se rupă, pentru a plăti“

Chiar dacă cei din USL s-au „despărţit fundamental“, cum însuşi liderul PNL declara zilele trecute, democrat liberalii le doresc celor din Uniune să nu se despartă, pentru a plăti pentru greşelile făcute şi promisiunile nerespectate. De asemenea, aceştia le cer liderilor USL să renunţe la dezbaterile publice şi la „zbaterile pe la televiziunile prietene“, pe tema numirilor procurorilor şefi, pentru că acestea fac rău României.


„Oficialii de la Bruxelles sunt foarte atenţi la felul în care se desfăşoară acest proces. Aceste numiri nu se fac în birourile politice ale PNL şi PSD“, spune liderul PDL Cluj, Daniel Buda. De asemenea, acesta le cere celor doi copreşedinţi ai USL să numească de îndată, un ministru la Justiţie, numire care - în opinia lui Buda - trebuie să vină dintr-o zonă tehnocrată. „Le doresc celor din USL să rămână împreună şi să plătească pentru toate problemele pe care le cauzează românilor, în fiecare zi“, a spus liderul PDL Cluj.

Scenariul ruperii USL

Ambele partide din USL au calculat şansele de a forma o majoritate parlamentară unul fără celalalt, scrie hotnews.ro. Astfel, Parlamentul are 588 de aleşi, dintre care 412 deputaţi şi 176 de senatori, iar majoritatea necesară pentru susţinerea unui Guvern şi adoptarea legilor este de 295 de mandate.


În Parlament PSD poate forma mai uşor decât liberalii o majoritate de conjunctură pentru susţinerea Guvernului şi asta pentru că social - democraţii au cel mai mare număr de mandate dintre toate partidele parlamentare. De asemenea, PSD are o capacitate de negociere mai mare cu celalate grupuri parlamentare. La Cameră, PSD poate miza pe UDMR, PPDD şi Minorităţi. PNL face majoritate cu PPDD, PC şi PDL

La Camera Deputaţilor, PSD are 160 de membri, în timp ce PNL 102 membri; la Senat, PSD are 64 de membrii, în timp ce liberalii au 50.

Ultimele Stiri
abonare newsletter