Politică

Percheziţii în şapte judeţe, printre care şi Cluj, la suspecţi de spălare de bani

<p><strong><img src="documente/stories/2013/04_aprilie/04/04-mascati_rl12.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Un număr de 23 de percheziţii domiciliare au loc, joi dimineaţă, în şapte judeţe, între care Cluj, Mureş, Bacău, Braşov şi Iaşi, la persoane suspectate de spălare de bani proveniţi din evaziune fiscală.

Potrivit anchetatorilor, operaţiunea de spălare de bani s-a realizat prin contul unei instituţii de cult, societatea suspectată de spălare de bani fiind firma distribuitoare de medicamente Ropharma Braşov.


Potrivit unui comunicat de presă al Poliţiei Române, poliţiştii BCCO Târgu Mureş şi procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Târgu Mureş fac 23 de percheziţii domiciliare în şapte judeţe, la mai multe persoane suspectate că fac parte dintr-o grupare infracţională specializată în spălarea banilor proveniţi din evaziune fiscală.

Astfel, în Târgu Mureş au loc nouă percheziţii, în Bacău, trei, în Reghin, Braşov, Oradea şi Iaşi, câte două, iar în Iernut, Cluj Napoca şi Vaslui, câte una.


Cercetările în acest caz au început în 19 iunie 2012, când poliţişti de la BCCO Târgu Mureş s-au sesizat cu privire la activitatea infracţională a grupului organizat.

Potrivit sursei citate, începând cu 19 octombrie 2010 şi până în prezent, în contul bancar al unei instituţii de cult au fost făcute mai multe viramente bancare, cu titlul de "sponsorizare", în valoare totală de 914.000 de lei.


Banii proveneau din contul bancar al unei societăţi comerciale din Braşov şi erau viraţi mai departe în contul mai multor persoane fizice, identificate ca fiind angajaţi ai societăţii comerciale în cauză, suma totală virată în conturile angajaţilor fiind de 781.895 de lei.

În urma cercetărilor s-a stabilit că respectivul cont bancar a fost folosit doar pentru încasarea sumelor primite din contul societăţii comerciale cu titlul de "sponsorizare" şi distribuirea acestor sume către diferite persoane fizice.


Au fost identificaţi 17 angajaţi ai societăţii în cauză, care au încasat în conturile bancare personale diferite sume, direct din contul bancar al instituţiei de cult, cu indicaţii precum "achiziţie tablă", "cherestea", "contravaloare tablă", "contravaloare răsaduri", "contravaloare ceară", "contravaloare muguri de pin", "răşină" şi "lemn iconostas".

Prin activităţile infracţionale desfăşurate de membrii grupului infracţional, bugetul consolidat al statului a fost prejudiciat, fiind înregistrate cheltuieli nereale în contabilitate în sumă de 914.000 de lei, prejudiciul fiscal fiind de 292.480 de lei - impozit pe profit şi impozit pe dividende.


Din analiza documentelor de la dosar, a rezultat că transferurile succesive de bani, efectuate prin aceste conturi au avut ca scop spălarea sumelor rezultate din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, respectiv a sumei de 914.000 de lei. În final, suma de 781.895 de lei a fost ridicată în numerar de cei 17 angajaţi din conturile personale deţinute şi s-a întors în posesia iniţiatorilor procesului de spălare a banilor, în urma activităţii infracţionale desfăşurate de membii grupului, se mai arată în comunicat.

În acest caz, 17 persoane urmează să fie duse la audieri.

abonare newsletter