Politică

Locuinţe sociale şi locuri de muncă pentru romii de la Pata Rât

<p><strong><img src="documente/stories/2013/04_aprilie/04/pata rat.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Trei proiecte cu fonduri europene, în valoare totală de aproximativ 13,7 milioane lei vor fi derulate de Primăria Cluj-Napoca pentru îmbunătăţirea vieţii romilor de la Pata Rât.

La Pata Rât vor fi realizate un centru de zi, 30 de locuinţe sociale şi un mini incubator de afaceri prin care vor fi create 10 locuri de muncă în domeniul compactării deşeurilor din hârtie sau plastic şi aluminiu.


Primăria Cluj-Napoca a pregătit trei proiecte cu fonduri europene pentru integrarea în societate a romilor de la Pata Rât şi îmbunătăţirea condiţiilor de trai. Proiectele fac referire la amenajarea de locuinţe sociale, realizarea unui centru de zi care să ajute la integrarea romilor în societate şi crearea de locuri de muncă pentru persoanele care locuiesc la Pata Rât. În acest sens, în cadrul şedinţei de Consiliu Local de marţi vor fi discutate mai multe proiecte de hotărâre pentru realizarea programelor respective.

Astfel, consilierii locali vor discuta aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru realizarea unui centru social de zi pentru persoanele din categorii sociale vulnerabile, supuse riscului de marginalizare socială, în special copiii de etnie romă. Valoarea totală a proiectului este de peste 9,9 milioane lei, bani care provin din fonduri europene, iar durata de realizare este de 23 de luni.


Centru de zi pentru copii şi mame

Primul proiect vizează realizarea unui centru de zi, pe Calea Baciului, cu o suprafaţă totală de aproximativ 2.300 metri pătraţi şi va avea un număr de 20 de adăposturi temporare pentru persoanele defavorizate. Potrivit proiectului de hotărâre, se estimează că 48 de copii cu vârsta cuprinsă între 7 şi 14 ani vor putea beneficia de serviciile oferite în centrul de zi, 50 de mame vor fi asistate pentru îngrijirea copiilor şi 56 de persoane vor putea fi cazate în centru.

Al doilea proiect destinat îmbunătăţirii condiţiilor de trai de la Pata Rât vizează construirea a 30 de locuinţe sociale. Valoarea proiectului este de aproximativ 2 milioane lei. Durata de realizare a locuinţelor este estimată la 12 luni. Primarul Emil Boc a declarat anul trecut că vor fi reabilitate imobile care aparţin Primăriei Cluj-Napoca pentru realizarea de locuinţe sociale.


10 locuri de muncă în reciclarea deşeurilor

Al treilea proiect vizează realizarea unui micro-incubator de afaceri pentru crearea de locuri de muncă pentru romii de la Pata Rât. Vor fi realizate două hale pe o suprafaţă de peste 700 metri pătraţi, valoarea proiectului fiind de peste 1,8 milioane lei. Vor fi create 10 locuri de muncă: cinci pentru bărbaţi şi cinci pentru femei, în domeniul compactării deşeurilor din hârtie sau plastic şi aluminiu.

abonare newsletter