Politică

Primăria Cluj-Napoca alocă 10.000 de lei pentru ziua de naştere a lui Dumitru Fărcaş

<p><strong><img src="documente/stories/2013/04_aprilie/04/dumitru farcas.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Consilierii locali vor vota săptămâna viitoare două proiecte dedicate aniversării maestrului Dumitru Fărcaş. Dacă cele două proiecte vor trece la vot, Primăria Cluj-Napoca va aloca suma de 10.000 de lei de la bugetul local pentru sărbătorirea lui Fărcaş la împlinirea vârstei de 75 de ani, iar sala de spectacole a Casei de Cultură a Studenţilor se va numi Dumitru Fărcaş. </strong></p>

Ambele proiecte sunt din iniţiativa primarului Emil Boc. “Prin cariera sa artistică extraordinară Dumitru Fărcaş a devenit un adevărat brand de Cluj. Pentru recunoaşterea carierei cultural-artistice, Primăria Cluj-Napoca va organiza manifestări omagiale la Casa de Cultură a Studenţilor şi Clădirea Casino, în data de 12 mai”, a precizat Emil Boc.


Dumitru Fărcaş s-a născut la 12 mai 1938 la Groşii Băii Mari, în judeţul Maramureş. Face parte dintr-o familie cu tradiţie muzicală, bunicul, tatăl şi cei doi fraţi mai mari au cântat la fluier.

Dumitru Fărcaş se familiarizează devreme cu instrumentul şi se înscrie la liceul de muzică din Cluj-Napoca în 1956. Din 1962 până în 1967 urmează cursurile Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, la clasa de oboi. Va învăţa, ca autodidact, taragotul, împrumutând unele tehnici din cele specifice oboiului. Pasionat de muzică populară i-a ascultat în înregistrări difuzate la radio pe taragotiştii Luţă Ioviţă, Ion Murgu Bănăţeanu, Iosif Milu.


Dumitru Fărcaş şi-a început cariera profesională în 1960 când s-a angajat ca instrumentist al Ansamblului Maramureşul din Baia Mare. În 1962 a preluat Ansamblul Mărţişorul al Casei de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca, ansamblu cu care a obţinut numeroase premii naţionale şi internaţionale. A fost decorat de Guvernul României cu Crucea Serviciului Credincios în grad de Cavaler şi cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer. A fost declarat Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj.

Maestrul mărturiseşte: „Sunt mândru, pentru că oameni de mare prestigiu din lumea culturii mi-au adus elogii şi aprecieri, începând cu Fănuş Neagu, D.R. Popescu, Marin Constantin până la marea interpretă Maria Tănase”. Ca urmare a meritelor sale, Dumitru Fărcaş a primit titlul de cetăţean de onoare al oraşului Phenian (Coreea de Nord) şi al oraşelor Cluj-Napoca, Bucureşti, Reşiţa şi Baia Mare.


„Dat fiind faptul că maestrul Dumitru Fărcaş împlineşte, în această primăvară, venerabila vârstă de 75 de ani, iar activitatea marelui artist clujean este indisolubil legată de existenţa Casei de Cultură a Studenţilor, considerăm că ar fi un prilej de a-l omagia”, se arată în referatul de motivare al proiectului.

abonare newsletter