Politică

Emil Boc: Autostrada Transilvania poate să fie finanţată din fonduri europene

<div id="yui_3_7_2_1_1364987584345_3880"><strong><img src="documente/stories/2013/04_aprilie/03/desc 04-04.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Emil Boc îl contrazice pe ministrul Infrastructurii şi Marilor Proiecte, Dan Şova care susţine că autostrada Transilvania nu poate să fie finanţată din fonduri europene pentru că nu este cuprinsă în reţeaua europeană de autostrăzi.

Fostul premier, Emil Boc le-a cerut actualilor guvernanţi să includă autostrada Transilvania în programul de finanţare cu fonduri europene pentru perioada 2014-2020. Pe de altă parte, în urmă cu aproximativ o săptămână, ministrul Dan Şova declara la Cluj că nu se poate obţine finanţare europeană mai devreme de 2018 şi că se caută un partener privat.
Cer foarte clar şi expres Guvernului să includă în programul 2014-2020 pe fonduri europene finanţarea autostrăzii Transilvania. Este cadrul legal deschis şi dacă vor ignora acest aspect va însemna încă o dată umilirea Transilvaniei din punct de vedere al lucrărilor de infrastructură. Odată cu finalizarea negocierii Bechtel am deschis încă din anul 2011 calea spre finalizarea autostrăzii Transilvania pe fonduri europene. Altfel, cei 54 de kilometri de la Câmpia Turzii la Gilău şi cei 60 de la Suplacu de Barcău vor rămâne singurii care vor fi finalizaţi din autostrada Transilvania”, a explicat Boc. El a adăugat că „domnul Şova ar trebui să pună mâna pe carte, să studieze acest aspect şi îi spun foarte clar şi răspicat că odată cu finalizarea negocierii Bechtel s-a deschis discuţia la nivelul Comisiei Europene, încă din 2011, pentru a asigura finanţarea autostrăzii pe fonduri europene.

Proiectul autostrăzii a fost făcut pe genunchi

În opinia fostului premier, proiectul autostrăzii Transilvania a fost făcut pe genunchi, în timpul guvernării Năstase, iar costul estimat atunci nu a fost unul real. „Tot calvarul ăsta e din vremea guvernului Năstase. Proiectul Becthel s-a făcut fără proiectare, fără niciun fel de estimare a costurilor, fără nicio viziune. S-au luat 5 kilometri dintr-un traseu de 415 kilometri, s-au făcut nişte cercetări sumare şi s-au înmulţit cu 415 şi ăsta a fost costul autostrăzii. Mai mare ignoranţă şi neprofesionalism nu am văzut în viaţa mea la încheierea contractului cu Bechtel. S-a făcut pe genunchi, în total dezavantaj pentru statul român. S-au luat 5 kilometri fără să se spună că acolo e şes, că dincolo e Piatra Craiului că dincolo e sol de altă natură, s-au făcut nişte calcule şi au ieşit 2 miliarde dolari. Celelalte Guverne au trebuit să corecteze pe rând toate aceste greşeli”, a comentat Boc.
Fostul prim-ministru a mai spus că nu l-ar deranja să se facă autostrada nici din fonduri private, „dar dacă mai aşteptăm câţiva ani să prindem un finanţator privat va intra în istorie şi sunt şanse mici să se realizeze.
Citşte şi:

Nu se mai dau bani pentru Autostrada Transilvania


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter