Politică

Ministerul Apelor şi Pădurii alocă o sumă INFIMĂ pentru lucrările de amenajare a Someşului

<p><strong><img src="documente/stories/2013/03_martie/28/ptonline.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Lucia Varga, Ministrul Apelor, Pădurii şi Pisciculturii, a declarat joi la Cluj-Napoca, la o întâlnire cu preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, că va aloca suma de 4 milioane de lei pentru lucrările de amenajare a Someşului. </strong></p>

Lucrările sunt necesare în vederea finalizării noii piste a Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca. Suma este mică în condiţiile în care valoarea totală a lucrărilor pentru amenajarea Someşului, din bugetul de stat, se ridică la suma de 27 de milioane de lei.


„Sumele sunt mari, eu vă pot spune doar la ceea ce mă pot eu angaja şi anume faptul că vom acorda fondurile pentru a putea face lucrările acelea de extindere a pistei, etapa I şi prin urmare în bugetul din acest an vom acorda în funcţie de necesităţile exemplificate sumele pentru aceste lucrări. În primă etapă ar trebui, pentru finalizarea lucrărilor din zona aeroportului, suma de 27 milioane de lei, o să acordăm din aceşti bani o parte, urmând ca la rectificare să acordăm şi cealaltă parte. Sperăm să putem acorda o sumă cât mai mare. Vom acorda în jur de 4 milioane. Sunt suficienţi cât să se înceapă lucrările. Ca să nu blocăm lucrările dumnealor facem şi aceste alocări de fonduri pentru a putea continua lucrările la aeroport”, a declarat Lucia Varga.

Aceasta a mai precizat că la rectificarea bugetară va mai aloca alte 4 milioane pentru aceste lucrări, precizând că „în cel mai rău caz terminăm lucrările anul viitor”, cu toate că preşedintele CJ, Horea Uioreanu, a precizat de nenumărate ori că lucrările la etapa I a noii piste a aeroportului (2100 m)  vor fi gata în 2013.


„Vom finanţa din bugetul de stat aceste lucrări, în prima etapă o să dăm 4 milioane de lei, iar în funcţie de cum înaintează lucrările la rectificare vom aloca şi celelalte fonduri. Dorim să dăm cei 27 de milioane de lei, cu siguranţă îi vom da, dacă nu anul acesta, anul viitor. Dacă s-ar realiza lucrările dumnealor pot face lucrările pentru aeroport”, a mai precizat ministrul Apelor şi Pădurii.

Întrebat dacă suma de 4 milioane de lei i se pare suficientă, Horea Uioreanu a declarat că nu.


„Cu cele 4 milioane cei de la Apele Române pot începe lucrările. Suma nu este suficientă”, a precizat Uioreanu.

„Este o investiţie majoră, investiţie care are două obiective principale, apărarea cetăţenilor şi locuinţelor dar şi apărarea unor construcţii foarte importante pentru judeţul Cluj, mă refer aici la zona aeroportului. Investiţia este foarte mare, jumătate din proiect va fi finanţat prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu, acolo unde lucrările au fost eligibile şi au răspuns cerinţelor Uniunii Europene şi anume aceea de a apăra locuinţele şi bunurile oamenilor, iar cealaltă jumătate va fi finanţată de către bugetul de stat prin Ministerul Mediului. La insistenţele preşedintelui CJ Cluj, Horea Uioreanu, am înţeles că pentru a continua lucrările la pistă trebuiesc neapărat alocate câteva milioane pentru aceste lucrări de amenajare a Someşului”, a conchis Lucia Varga.


Devierea Someşului Mic în zona aeroportului este parte componentă a proiectului. “Amenajarea râului Someşul Mic în municipiul Cluj-Napoca”. Acest proiect amplu cuprinde lucrări specifice care constau în amenajarea albiei, îndiguiri, construirea zidurilor de sprijin şi consolidarea malurilor,  pe Someşul Mic şi pe afluenţi (Becaş, Murători, Zăpodie, Canalul Morii, confluenţă râu Nadăş), în municipiul Cluj-Napoca.

În urma licitaţiei lansate, lucrările au fost contractate, iar în faza actuală s-a finalizat proiectul tehnic al lucrării. Contractul de lucrări ( proiectare, verificare proiect şi execuţie) a fost adjudecat de către asocierea formată din: SC Socot SA, SC Tehnodomus SA, SC Azimut COM SRL şi SC Aquaprociv Proiect SRL.


„Finalizarea acestui proiect va asigura atingerea unor standarde calitative, compatibile cu exigentele europene în materie. Realizarea lucrărilor de deviere a Someşului Mic permite construirea unei piste de 3500 de metri a aeroportului, condiţie esenţială pentru viitoarea dezvoltare economico-socială a municipiului, din perspectivă regională”, a mai precizat Dănuţ Canta, directorul ABA Someş Tisa.


Citeşte şi:

Oficialii europeni NU ALOCĂ 18 milioane de euro pentru DEVIEREA Someşului

Începe DEVIEREA Someşului Mic în ZONA AEROPORTULUI! Vezi cât vor costa lucrările


abonare newsletter