Politică

Bugetul judeţului Cluj, adoptat cu scandal

<p><strong><img src="documente/stories/2013/03_martie/27/cj m 1.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Împărţirea bugetului judeţului Cluj în 2013 în valoare de 684 de milioane de lei s-a lăsat cu scandal la momentul votării în Consiliul Judeţean.</strong></p>

Consilierii judeţeni PDL au cerut mai mulţi bani pentru spitale, dar suplimentarea bugetului cu 1,8 milioane de lei nu a fost aprobată. Mai mult, majoritatea amendamentelor la bugetul Consiliului Judeţean Cluj pe 2013 formulate de PDL au fost respinse de consilierii judeţeni ai USL.

Între propunerile formulate de consilierul judeţean Alexandru Coroian (PDL) s-au numărat cele privind alocarea unei sume de bani pentru Spitalul Clujana, dar şi pentru spitalele din Turda şi Huedin. De asemenea, consilierii judeţeni ai PDL au mai cerut bani pentru începerea construirii Spitalului Regional de Urgenţă, studii de fezabilitate pentru o şosea rapidă Cluj-Napoca - Autostrada A3, respectiv pentru trei noi parcuri industriale.


Consilierii judeţeni au decis, însă, suplimentarea fondurilor pentru Muzeul de Artă, Unitatea Specială de Aviaţie şi o serie de studii pentru un viitor spital de pediatrie. Suma de 240.000 de lei a fost luată din fondurile destinate drumurilor judeţene.

Consilierii judeţeni PDL au propus două proiecte noi pentru bugetul pe 2013. "Propunem alocarea a 20.000 de lei pentru studii de fezabilitate în vederea dezvoltării unui domeniu schiabil la Vlădeasa şi a unui circuit turistic în zona Câmpia Turzii şi Turda care să includă şi mocăniţa", a declarat Alexandru Coroian.


Iniţial, popunerea grupului PDL nu a trecut de voturile consilierilor deoarece democrat liberalii au propus ca sumele să fie luate din fondul de rezervă al Judeţului Cluj, fapt amendat de consilierul Dănuţ Canta (PSD). "Propun să alocăm banii de le drumuri judeţene şi nu din fondul de rezervă. Eu nu sunt Guvernul Boc sau Emil Boc care folosea acest fond pentru mituire", a spus Horea Uioreanu.

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a declarat că nu susţine amendamentele respective, rând pe rând acestea fiind respinse. Imediat, Uioreanu a prezentat amendamente similare, ca tematică, pentru care a propus suma de 120.000 de lei, în cadrul bugetului de dezvoltare, amendamente care au trecut de votul consilierilor judeţeni.


După zeci de minute şi contre între putere şi opoziţie, bugetul judeţului Cluj a fost aprobat. Valoarea lui a fost stabilită la 683.882.280 lei, faţă de 535.966.280 lei cât a fost anul trecut. Tot din bugetul judeţului vor fi plătite 8,3 milioane lei din totalul de 8,9 milioane care reprezintă arieratele comunelor.

abonare newsletter