Politică

Prefectul Clujului suspectează Mechel de evaziune fiscală

<p><strong><img src="documente/stories/2013/03_martie/26/gheorghe vuscan.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Prefectul Gheorghe Vuşcan spune că firma Mechel este suspectată de încercare de recuperare ilegală de TVA. El a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că în prezent se fac verificări în acest caz.</strong></p>

 

”Am aflat că s-ar fi produs şi cu acest TVA un fel de suveică rusească, prin care anumite produse metalurgice au fost simulate ca fiind exportate şi s-a produs numai o deplasare a facturilor prin ţările din vecini, prin Ungaria şi Bulgaria. Printre altele, am avut o discuţie şi cu colegii de la Garda Financiară şi de la finanţele publice în legătură cu sesizarea acestor aspecte şi vom sesiza aceste aspecte şi vom verifica. Ei sunt mari contribuabili, deci toată povestea asta este la nivel central. Vom solicita o analiză urgentă a acestor lucruri, pentru că nu întâmplător se întârzie... ştiţi că de doi ani de zile se verifică TVA”, a spus Gheorghe Vuşcan.


El a mai spus că în aceste condiţii nu s-ar mai pune problema plăţii salariilor compensatorii pentru disponibilizaţii de la Mechel din suma pe care statul român urma să o plătească firmei ruseşti ca returnare de TVA.

”Ştiţi că am discutat să dăm din TVA salariile compensatorii. Doamne fereşte să ajungem să le recunoaştem, că statul român este obligat să le plătească vreo 130 de milioane de lei returnare de TVA, în condiţiile în care aceste 130 de milioane nu s-ar regăsi efectiv în comerţul pe care l-au făcut. Cred că până la urmă statul va descoperi adevărul adevărat în legătură cu acest aspect”, a mai spus prefectul de Cluj.


Gheorghe Vuşcan a explicat şi care este mecanismul prin care poate fi înşelat statul român.

”Se fac documente de export de produse metalurgice către Ungaria, nu pleacă niciodată produsele, ci numai facturile, merg acolo şi înregistrează plăţile şi pe urmă vin şi cer returnare de TVA, cum că produsele au fost exportate cu TVA cu tot şi cer statului român returnarea. În realitate, produsele n-au părăsit România, ele s-au vândut la negru la foarte multe firme de construcţii şi au făcut evaziune fiscală de mai multe ori: odată prin acea acţiune de export fals şi prin acele neînregistrări ale unor tranzacţii la negru în interiorul ţării. Nu cumva să ne trezim că pe lângă faptul că ne-au devalizat toată această industrie metalurgică, să le mai şi dăm câteva sute de milioane bonus ca returnare de TVA”, a spus prefectul.


Foştii angajaţi de la Combinatul Mechel din Câmpia Turzii au venit, marţi, pe frig şi ninsoare, la intrarea în întreprindere, să protesteze din nou faţă de neplata salariilor compensatorii datorate de patronatul rus al fabricii. Acţiunile de protest se află în cea de-a patra săptămână consecutivă. Luni, mai mulţi muncitori concediaţi de Mechel au anunţat că au intrat în greva foamei pentru că ei şi familiile lor nu mai au nicio sursă financiară pentru supravieţuire.

Ultimele Stiri
abonare newsletter