Politică

Nereguli PENALE la primăriile din judeţul Cluj

<p><strong><img src="documente/stories/2013/03_martie/26/desc 03-27.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Mai multe controale derulate de Prefectura Cluj la primăriile din judeţul Cluj au scos la iveală o serie de nereguli. Majoritatea controalelor s-au terminat cu denunţuri penale la adresa primarilor şi la adresa mai multor angajaţi. Printre primăriile controlate se numără cele din Călăţele, Luna, Iclod, Apahida, Băişoara, Cuzdrioara, Baciu, Jucu şi Turda. </strong></p>

Potrivit prefectului judeţului Cluj, Gheorghe Vuşcan, cele mai multe nereguli se referă la modul de cheltuire a banilor publici, marea majoritate a primăriilor plătind sume astronomice pentru lucrări care nu s-au mai efectuat.

„La Primăria comunei Călăţele, secretarul comunei, Traian Costea, a fost sancţionat de comisia de disciplină cu 10% din salar timp de trei luni. De asemenea, s-a făcut un denunţ penal împotriva persoanelor ale căror fapte prezintă caracter penal (autorităţilor publice ale comunei Călăţele, secretarul comunei, contabilul). S-au luat hotărâri în Consiliul Local împotriva intereselor comunităţii, s-au modificat preţurile de exploatare la cariera de piatră, s-au făcut plăţi în avans în legătură cu modernizarea primăriei, banii au fost daţi, firma a intrat în faliment. De asemenea, s-au dat bani în avans pentru staţii de epurare, echipamentele nu au mai ajuns sau s-au decontat lucrări care nu s-au mai efectuat în legătură cu nişte canalizări. S-au plătit 500.000 de lei în avans. Am făcut demersuri pe lângă Camera de Conturi pentru a verifica modul de utilizare a banului public cu privire la salarizarea personalului de la Călăţele”, a precizat Vuşcan.


La Turda s-au angajat poliţişti ilegal

La Primăria Turda, controlul efectuat a relevat faptul că mai multe persoane au fost angajate fără a se respecta prevederile legale.

„Am făcut un demers pe lângă Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici să se verifice modul de aplicare a legislaţiei privind funcţia publică şi funcţionarii publici, cu privire la concursul de recrutare, examene de promovare, decizii de încadrare. În cadrul Primăriei şi poliţiei locale s-au angajat o grămadă de poliţişti locali fără să se respecte prevederile  legale. De asemenea, am făcut un demers către Camera de Conturi cu solicitarea de a să efectua un control la Teatrul Municipal Turda, să se verifice modul de cheltuire a sumelor către Teatru. Acolo au fost foarte multe reclamaţii în legătură cu abuzurile făcute de directoarea teatrului. Ne-a refuzat să ne prezinte documentele comisiei noastre de control, a venit cu avocat propriu, văd o poziţie juridică agresivă în ceea ce priveşte un demers legal de verificare a activităţii de la Teatrul Municipal Turda din partea Prefecturii. Am făcut o adresă la IPJ Cluj la care am primit răspuns că aspectele penale sesizate nu se confirmă”, a precizat prefectul Clujului.


La Apahida, falsuri şi deconturi personale de 100.000 de lei

Raportul Prefecturii Cluj a relevat faptul că la primăria Apahida s-au decontat facturi personale şi s-au întocmit falsuri de peste 100.000 de lei.

„Am făcut un denunţ penal în legătură cu situaţia financiar contabilă a primăriei. Înainte de alegeri s-au întocmit şi semnat contracte de achiziţii publice de 15.000 de euro de persoane neautorizate, există 60-70 de astfel de contracte atribuite. S-au întocmit falsuri, s-au decontat facturi personale, peste un miliard de lei vechi s-au dus pentru reparaţii şi întreţineri a unor obiecte din primărie, s-au achitat bani pentru nişte lucrări care nu au fost efectuate. Am făcut o sesizare la Camera de Conturi pentru recuperarea sumelor plătite în avans pentru lucrări neefectuate şi sancţionarea disciplinară a persoanelor care se fac vinovate de prejudiciul produs”, a precizat Gheorghe Vuşcan.


Alte primării, alte probleme

La Poieni, primarul Gheorghe Boca a fost amendat de două ori cu suma de 10.000 de lei pentru că nu a respectat legea fondului funciar. Potrivit prefectului, Boca nu a respectat sentinţe definitive şi irevocabile de punere în posesie a proprietarilor şi a vândut, ilegal, unele parcele de pâmânt altor persoane.

La Cuzdrioara s-a făcut o sesizare către Curtea de Conturi, Inspectoratului de Stat în Construcţii şi către organele de cercetare penală, după ce Primăria a plătit pentru nişte lucrări neefectuate.


„Pe lângă faptul că firma respectivă nu le-a făcut lucrările au dat în judecată Primăria pentru recuperarea banilor. Este vorba de lucrări care trebuiau să se facă la sediul primăriei, la şcoală, la reţeaua de canalizare din Cuzdrioara. Neregulile merg cu 3-4 ani în urmă, indiferent de culoarea politică a primarilor, neregulile au continuat”, spune Vuşcan.

abonare newsletter