Politică

Senatorul PSD Alexandru Cordoş vrea reindustrializarea ţării

<p><strong><img src="documente/stories/2013/03_martie/19/alexandru cordos.jpg" border="0" width="450" height="257" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Senatorul PSD Alexandru Cordoş susţine că reindustrializarea României este necesară pentru a schimba radical modelul de dezvoltare economică a ţării şi a se asigura locuri de muncă.</strong>


”Modelul de creştere bazat pe consumul pe datorie al unor bunuri din import nu s-a dovedit viabil şi a fost dramatic infirmat de criza economică. Reindustrializarea este cu atât mai necesară în această etapă cu cât România a renunţat la unele dintre pârghiile politicii publice macroeconomice: la politica comercială prin aderarea la UE, la politica fiscală prin cota unică şi se pregăteşte să renunţe la politica valutară şi monetară prin intrarea în zona euro”, a explicat senatorul Alexandru Cordoş, într-un comunicat transmis, marţi.

El a arătat că politicile economice se lovesc, în prezent, de lipsa resurselor naţionale financiare de dezvoltare, imprevizibiliatea evoluţiei economiei 'străine', lipsa întreprinderilor industriale naţionale care să fie nucleul dezvoltării economice şi să asigure locuri de muncă.


Alexandru Cordoş a subliniat că în strategia de reindustrializare, ca motor de creştere economică, vizată de Guvernul Victor Ponta, principalele domenii sunt cel energetic şi al construcţiilor de maşini, cu atragerea de capitalul străin. Executivul pune un accent deosebit pe protecţia industriilor interne noi.

”Numai prin întreprinderi create în industrie, agricultură, prin servicii şi printr-un program de dezvoltare economică va fi posibilă dezvoltarea României', a spus senatorul Alexandru Cordoş. Din punctul său de vedere, în ultimul deceniu, fosta guvernare nu a construit un proiect naţional de organizare a resurselor, iar industria naţională 's-a dezintegrat”.


Au lipsit şi intervenţiile strategice şi politicile de stimulare fiscală.

”România ultimilor ani nu a fost guvernată economic. Nu a existat un program naţional de dezvoltare, pe termen scurt, mediu şi lung. (...) În 2009, guvernul PDL s-a trezit fără un program de dezvoltare, în desfăşurare multianuală, pentru crearea de noi locuri de muncă şi de întreprinderi, în locul celor pierdute din cauza crizei. (...). La ora actuală, România are o economie pasivă, dependentă cvasi-total de infuziile de capital şi de deciziile economice străine. Ţara nu îşi acoperă din surse interne cele mai elementare obligaţii bugetare şi nu îşi valorifică în interes propriu resursele naturale şi umane”, arată senatorul Alexandru Cordoş.

Ultimele Stiri
abonare newsletter