Politică

Deputatul clujean Mate Andras, urmărit penal pentru CONFLICT DE INTERESE

<p><strong><img src="documente/stories/2013/03_martie/13/05-mate andras levente - udmr conf zilele maghiare rp 06.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Liderul deputaţilor UDMR, Mate Andras Levente, este urmărit penal pentru conflict de interese, întrucât şi-a angajat soţia la cabinetul parlamentar, soluţia de neîncepere a umăririi penale dispusă iniţial fiind infirmată de prim-adjunctul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. </strong></p>

 


Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au dispus începerea urmăririi penale faţă de deputatul Mate Andras Levente, pentru conflict de interese, a anunţat miercuri Ministerul Public, într-un comunicat de presă.

Potrivit rezoluţiei de începere a urmăririi penale, la data de 16 martie 2010, la propunerea deputatului Mate Andras Levente, soţia sa a fost angajată de către Camera Deputaţilor, prin contract individual de muncă pentru perioada 16 martie 2010 - sfârşitul mandatului de deputat, contract care a fost avizat chiar de către acesta.


În baza acestui contractul de muncă, soţia deputatului Mate Andras Levente a încasat, în perioada martie 2010 - ianuarie 2011, suma totală de 5.508 lei.

În această cauză s-a dispus prin ordonanţă, de către prim-adjunctul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, infirmarea soluţiei de neîncepere a urmăririi penale dispusă iniţial, a precizat sursa citată.


În septembrie 2011, Agenţia Naţională de Integritate a cerut Parchetului instanţei supreme să cerceteze un posibil conflict de interese în cazul deputatului UDMR Mate Andras Levente, în condiţiile în care acesta şi-a angajat soţia la cabinetul parlamentar de circumscripţie.

Mate Andras Levente a propus angajarea şi a avizat contractul individual de muncă privind angajarea soţiei sale, Erzsebet Mate, în perioada 16 martie 2010 - 1 ianuarie 2011, în cadrul Biroului Parlamentar - Circumscripţia electorală nr. 13 Cluj, arăta ANI, în 19 septembrie 2011.


Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din funcţie, precum şi interdicţia de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementărilor aplicabile demnităţii şi funcţiei respective, preciza ANI.

Potrivit Legii 161/2003, prin conflict de interese se înţelege "situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative".


Conform dispoziţiilor din Codul Penal, conflictul de interese constă în îndeplinirea, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, a unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv.


Citeşte şi:

ANI e geloasă pe soţia deputatului Mate Andras


Ultimele Stiri
abonare newsletter