Politică

Președintele le propune miniștrilor cu dosare penale să plece

<p><strong><img src="documente/stories/2013/03_martie/12/basescu.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, în Parlament, că intrarea în Schengen trebuie să devină obiectiv prioritar Guvern-Parlament-Preşedinţie şi că propune desemnarea conducerii Parchetului General şi DNA în cel mai scurt timp şi îndepărtarea din Guvern a miniştrilor cu dosare penale.

Președintele a spus că România îndeplineşte toate criteriile tehnice pentru a intra în Schengen, însă procesul este împiedicat de unele state care leagă acest acces de lupta anticorupţie şi de existenţa unui stat de drept robust şi sigur în funcţionarea democratică.


Potrivit şefului statului, chit că sunt sau nu de acord, autorităţile de la Bucureşti trebuie să acţioneze în consecinţă.

„Unele state care leagă Schengen şi MCV s-au pronunţat clar pe acest subiect”, a spus Băsescu.


El a spus că propune ca intrarea în Schengen să devină un obiectiv asumat împreună de către Guvern, Parlament şi preşedinte.

„Nu reprezintă un ideal din punct de vedere a ceea ce puteţi accepta (propunerile pe care el vrea să le facă, n.r.). Ele reprezintă un set de valori şi va trebui să le acceptăm şi noi. Să facem din intrarea în spaţiul Schengen un obiectiv pe care să ni-l asumăm împreună Preşedinte, Parlament, Guvern”, a spus Băsescu.


„Pătații” ar trebui să plece

În acest context, președintele Băsescu a menţionat că propune desemnarea conducerii Parchetului General şi DNA în cel mai scurt timp şi înlăturarea din Guvern a miniştrilor cu dosare penale în instanţe.

„Eu nu acuz pe nimeni, vreau să fiu foarte clar şi orice om are dreptul la prezumţia de nevinovăţie, dar pentru unele state este greu să înţeleagă de ce nu reuşim să punem în afara Guvernului un cetăţean care are probleme cu justiţia şi să îl aducem înapoi imediat ce o instanţă se pronunţă în favoarea lui”, a spus preşedintele.


O altă propunere a şefului statului este ca Parlamentul să adopte un Statut al parlamentarilor care să îi aşeze pe picior de egalitate pe parlamentari cu toţi cetăţenii.

Preşedintele a mai propus implementarea conform angajamentelor a Codului penal şi a Codului de procedură penală şi un angajament chiar al parlamentarilor de a avea un Cod de conduită al aleşilor.


„Am convingerea că aceste elemente vor fi de natură a elimina reticenţele unor state membre şi ne vor netezi şansele pentru aderarea în spaţiul Schengen înainte de sfârşitul anului”, a afirmat Băsescu.

Pentru prima dată în avantaj

Președintele a mai afirmat că în prezent România are pentru prima oară un "mare avantaj" în efortul de aderare la spaţiul Schengen, faptul că statele care leagă aderarea de rapoartele MCV ale Comisiei Europene s-au pronunţat clar în acest sens.

„Vreau să precizez că spre deosebire de alte perioade, acum avem un mare avantaj şi este pentru prima dată când îl avem. Statele care leagă accesul României în Schengen de raportul MCV s-au pronunţat clar pe acest subiect. Al doilea avantaj este că acela avem o dată precisă, cel mai târziu decembrie 2013, când Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne se va pronunţa în privinţa României şi Bulgariei”, a mai afirmat Băsescu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter