Politică

VEZI cine cere demisiile lui Ponta şi Corlăţean

<p><strong><img src="documente/stories/2013/03_martie/04/07-mr ungureanu_gov.ro.jpg" border="0" width="450" height="257" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Preşedintele Partidului Forţa Civică, fostul premier Mihai-Răzvan Ungureanu, cere demisiile premierului Victor Ponta şi ministrului de Externe, Titus Corlăţean, ca urmare a recentelor declaraţii făcute de aceştia pe tema aderării la Schengen a României. </strong></p>

"Este limpede pentru noi că guvernanţii se dezinteresează total de acest proces de integrare în UE. USL ne doreşte în afara Europei. USL doreşte România în afara UE, la periferia civilizaţiei, lipsită de şansă economică, socială, de dezvoltare sau de prosperitate. Declaraţiile făcute de domnii Corlăţean şi Ponta au o logică de o toxicitate fără precedent. În momentul în care spui: "Ce ne interesează pe noi Schengen? Putem trăi şi fără el!" - de altfel şi domnul Antonescu a spus asta, replicăm în felul următor: ce ne interesează pe noi UE? Putem trăi şi fără UE! De ce ne-ar interesa locurile de muncă? Putem trăi şi fără ele! De ce ne-ar interesa să trăim mai bine? Putem să trăim şi prost! Este o atitudine criminală la adresa cetăţenilor României, care anulează eforturile tuturor cetăţenilor României, începând din anii când am depus candidatura la UE şi până astăzi. Este o atitudine de un cinism revoltător şi, pe bună dreptate, cerem demisia primului-ministru, demisia ministrului Afacerilor Externe", a afirmat Mihai-Răzvan Ungureanu, luni, într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că Forţa Civică cere atât parlamentarilor Puterii, cât şi celor ai Opoziţiei să se delimiteze de atitudinile celor doi demnitari.

"Domnii Antonescu şi Ponta preferă uniunea România-Belarus, unei integrări accentuate, profunde, a României în UE. La nivel practic, s-au făcut eforturi şi investiţii tehnice enorme, în valoarea de peste un miliard de euro, în ceea ce priveşte asigurarea frontierelor României, dotarea cu tehnică de înaltă capacitate, care să supravegheze accesul la frontieră, caracterul deschis al frontierelor, lucru apreciat de toţi partenerii noştri occidentali. Toată această tehnică urmează să devină mult prea veche în doi-trei ani de acum încolo", a completat Ungureanu.

Potrivit acestuia, în cazul în care România nu va intra în spaţiul Schengen, toată investiţia care a fost făcută din banii contribuabililor români va deveni inutilă.

"Din dorinţa de a acoperi eşecul real al continuării reformei în Justiţie, eşecurile înregistrate în materie economică şi faptul că nu pot fi acoperite promisiunile electorale, guvernanţii, USL-ul dau vina pe Europa şi consideră că Europa trebuie trasă la răspundere pentru toate nenorocirile pe care aceşti domni au reuşit să le aducă asupra ţării în ultimele două luni. Chestiunea admiterii României în spaţiul Schengen intră în această explicaţie", a mai spus fostul premier.

El a menţionat că atât admiterea în spaţiul Schengen, cât şi în zona Euro, reprezintă procese de integrare în UE, ulterioare, admiterii României ca membru al Uniunii Europene. El a amintit că pentru admiterea în Schengen, cererea României a fost depusă în anul 2007, iar din acel moment au fost depuse eforturi tehnice şi diplomatice pentru acest proces.

Din punct de vedere tehnic, Ungureanu atrage atenţia că România şi-a îndeplinit obiectivele la nivelul anului 2011, fapt admis de Comisia de Evaluare Schengen şi de Consiliul European.

"În 2007, România şi UE, ambele părţi conştiente de faptul că reforma Justiţiei nu este încheiată, au convenit să pună în funcţiune un Mecanism de Cooperare şi Verificare, capabil să verifice, la anumite momente, calitatea reformei în România. În clipele când Guvernul condus de mine continua reformele în Justiţie, aveam certitudinea unui raport al CE pe MCV foarte bun. A urmat furtuna politică din vara lui 2011 şi rezultatul dezastruos pentru România, consemnat de raportul Comisiei Europene, făcut public la începutul acestui an. Sigur, reforma a continuat, dar cu paşi foarte mici, cu ezitări enorme şi, din păcate, instituţiile statului de drept au fost supuse unui tir politic continuu din partea PSD, PNL şi PC, prin personalităţile politice cunoscute, din dorinţa de a transforma Justiţia într-o sclavă a politicii", a adăugat preşedintele FC.

În context, el a punctat că recenta declaraţie a ministrului de interne german, privind opoziţia Germaniei faţă de aderarea României şi Bulgaria la Schengen, reprezintă consecinţa unei situaţii la care a condus guvernarea USL.

Ultimele Stiri
abonare newsletter