Politică

Aderarea României la spaţiul Schengen figurează ca decizie pe agenda Consiliului JAI

<p><strong>Aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen va figura ca decizie pe agenda Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din 7-8 martie, a declarat vineri pentru Agerpres un purtător de cuvânt al preşedinţiei irlandeze a Consiliului UE, ceea ce înseamnă că reprezentanţii guvernului român pot solicita un vot asupra acestui punct.</strong>


'Punctul rămâne pe agenda Consiliului JAI de săptămâna viitoare. Acesta le va fi prezentat miniştrilor ca 'decizie'', a precizat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei irlandeze. Anterior, la începutul săptămânii, purtătorul de cuvânt a refuzat să precizeze care este forma sub care punctul va fi introdus pe ordinea de zi, menţionând doar că 'preşedinţia irlandeză are în prezent consultări cu statele membre pentru pregătirea Consiliului'.

Conform unor surse din cadrul Consiliului UE, decizia privind forma în care va fi introdusă pe agenda JAI chestiunea aderării României şi Bulgariei la zona de liberă circulaţie a fost luată în şedinţa Comitetului Reprezentanţilor Permanenţi (COREPER) de joi.

Practic, faptul că subiectul aderării României şi Bulgariei la Schengen figurează ca decizie pe agenda JAI înseamnă că statele în cauză pot solicita un vot asupra chestiunii dacă doresc acest lucru.

Totuşi, susţin sursele din cadrul Consiliului UE, modul în care este formulat punctul privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen ar putea suferi modificări săptămâna viitoare, în ultima şedinţă a COREPER dinainte de Consiliul JAI, care va avea loc miercuri. 'Agenda este finală doar în momentul în care este adoptată în ziua Consiliului', a precizat la rândul său purtătorul de cuvânt al preşedinţiei irlandeze.

Ultimele Stiri
abonare newsletter