Politică

Cine se frige în ciorbă, suflă și-n iaurt!

<p><strong><img src="documente/stories/2013/02_februarie/26/05-secui.jpg" border="0" width="450" height="257" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Federaţia „Pro Memoria 1940-1945” a foștilor „persecutați etnic” îi scrie deputatului Laszlo Borbely. Federaţia Naţională a Românilor Persecutaţi Etnic „Pro Memoria 1940-1945” a adresat, ieri, o scrisoare deschisă deputatului UDMR de Mureş, Laszlo Borbely, fost ministru al Mediului, şi primarilor din judeţeleHarghita, Covasna şi Mureş, în care dezaprobă pretenţia formulată de aceştia ca „românii din zonele cu populaţie majoritar maghiară să înveţe limba acestei minorităţi”.</strong></p> <p><strong></strong>

„V-am văzut, azi, la televiziune, cum le recomandaţi românilor din zonele cu populaţie majoritar maghiară să înveţe limba acestei minorităţi, de parcă ne-am afla în Ungaria (...). Stimaţi domni, care uneori vreţi să păreţi de treabă şi dornici de o convieţuire paşnică, vă întrebăm: dacă nu au chef să o înveţe, ce-i aşteaptă pe românii din această zonă a României care nu ştiu ungureşte?”, se întreabă membrii Federaţiei, în scrisoarea semnată de preşedintele acesteia, prof. univ. dr. Barbu Bălan.

Universitarul clujean a susţinut că, pe considerentul necunoaşterii limbii maghiare, populaţia românească, vorbitoare a limbii ţării, nu va fi angajată, nu va putea să-şi apere drepturile în instanţele locale, iar „dacă va îndrăzni să protesteze pentru asemenea tratamente va fi pedepsită tot aşa cum au fost cei din perioada 1940-1945 sau din timpul «revoluţiei» din 1989?”.


Totodată, cunoscutul profesor universitar arată că aceia care doresc să impună un astfel de regim discriminator pe criterii etnice nu au, în fapt, „nicio calitate şi niciun drept să recomande românilor ce limbă trebuie să înveţe în ţara lor”.

„Toate acestea şi multe altele vi le spunem în numele celor peste 10.000 de membri ai Federaţiei Naţionale a Românilor Persecutaţi Etnic «Pro Memoria 1940-1945» şi, cu siguranţă, a celor câteva sute de mii de români, membri ai Frontului Civic al Românilor din Judeţele Harghita, Covasna şi Mureş, organizaţie cu care împărtăşim şi exprimăm, de regulă, aceleaşi sentimente. Puteţi fi siguri că maghiarii cinstiţi, care trăiesc în bună înţelegere şi pace cu românii, nu pot fi confundaţi cu extremişti din UDMR sau din alte partide etnice maghiare, din România sau Ungaria, care nu au altă grijă decât să ne învrăjbească şi să ne provoace”, a explicat Barbu Bălan.


El a arătat că românii care au trăit regimul atroce din perioada Dictatului de la Viena - a ocupaţiei horthisto-naziste din anii 1940-1945 a Ardealului de Nord - nu pot accepta impuneri extremiste, mai ales în condiţiile unei Europe Unite.

Federaţia Naţională a Românilor Persecutaţi Etnic «Pro Memoria 1940-1945» a menţionat, totodată, că atrocităţile comise de trupele de ocupaţie hortyste şi de simpatizanţii lor din Ardeal, în perioada Dictatului de la Viena, rămân ca momente de istorie dureroasă în memoria colectivă.


„Tratatul de la Trianon, încheiat după Primul Război Mondial şi Pacea de la Paris, încheiată după cel de-al Doilea Război Mondial au fost semnate şi de reprezentanţii legitimi de la Budapesta”, a subliniat preşedintele Federaţiei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter