Politică

Convenţia PDL din martie, pe modelul Congresului PNL

<p><strong><img src="documente/stories/2013/02_februarie/25/04-ioan-hosu.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Trei democrat liberali şi-au anunţat până acum intenţia de a candida la şefia PDL, iar un al patrulea nume ar putea apărea în curând. </strong></p>

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, luni, că el crede că va fi şi a patra moţiune în partid, însă nu a nominalizat. Potrivit România TV, al patrulea candidat la şefia PDL ar putea fi însă Gheorghe Falcă.


Cu toate aceste candidaturi, Convenţia PDL din martie va semăna foarte mult cu Congresul liberalilor, adică va fi fără surprize, atrag atenţia unii sociologi. Aceasta în primul rând pentru că, în momentul de faţă, curentele reformiste nu se regăsesc nici în PDL, nici în PNL. „Din start, lucrurile sunt decise, câştigător va fi domnul Blaga, fără niciun dubiu, iar candidatura doamnei Macovei îl va ajuta pe Blaga. Va fi asemenea Congresului liberalilor, unde s-a ştiut cine va fi câştigător. Cred că marea masă nu îi priveşte cu ochi buni pe aceşti „reformişti“, nimeni nu vine cu braţele deschise înspre ei, pentru că tot ce propun ei înseamnă schimbare radicală, iar aşa ceva este foarte greu de acceptat. Cred că important ar fi ca măcar o parte din aceste idei, ale reformiştilor, să fie preluate de noua conducere. Dar ştim cum e la noi, dacă ideile nu sunt ale tale, atunci nu-s bune..“, subliniază sociologul clujean Ioan Hosu.

Hosu: „Nu există curente reformatoare nici în PDL, nici în PNL“

Ioan Hosu mai subliniază faptul că PDL riscă să iasă din planul opoziţiei, pentru că nu are atitudine. Schimbările radicale trebuie făcute atunci când eşti în cădere, mai atrage atenţia sociologul. „Nu ştiu ce se va întâmpla din aprilie încolo, după Convenţie, astfel încât PDL să devină într-adevăr partid de opoziţie. Pentru că aceasta este problema, cum am mai spus, nu are atitudinea unui partid de Opoziţie. Doar să stai să aştepţi ca Puterea să facă greşeli…, nu este aceasta cea mai bună stategie… Ce aşteaptă PDL ? Dacă nu îşi schimbă comportamentul politic, riscă foarte mult, adică riscă să iasă din planul opoziţiei. Important este să te reformezi atunci când eşti în cădere, atunci îţi permiţi luxul de a schimba ceva radical. Pe de altă parte, repet, să vedem cine îşi va asuma aceste idei propuse de Macovei şi ceilalţi, dar din păcate, nu văd curente reformatoare care să câştige teren nici în PDL, nici în PNL“, mai spune Hosu.


Stolojan: „Competiţia pentru şefia PDL nu trebuie personalizată“

Şi liderul europarlamentarilor democrat-liberali, Theodor Stolojan, a declarat luni, că tema reală de dezbatere în cursa internă pentru şefia partidului o constituie transformarea PDL într-un partid de opoziţie puternic, capabil să ofere o alternativă la guvernarea USL. Totodată, el a făcut apel la colegii săi să nu personalizeze competiţia pentru preşedinţia PDL. „Ţinând cont de schimbările care s-au produs în societatea românească, o majoritate parlamentară de 70%, tema reală pentru PDL e cum transformăm acest partid, într-un partid puternic de opoziţie capabil să ofere o alternativă la această guvernare a USL-ului. Asta este tema reală, şi nu teme false, care, sigur, provoacă deliciul multora, gen împărţirea partidului în fesenişti şi reformişti, genul împărţirea partidului între cei care cred că ar putea fi manipulate alegerile din partid şi cei care cred că trebuie respectat întru totul statutul partidului şi o competiţie corectă“, a afirmat Stolojan.


 


Citeşte şi:

Convenţia PDL din 23 martie, „bătută în cuie“



 

 


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter