Politică

Premierul demisionar al Bulgariei propune "modelul românesc" pentru ieşirea din criza politică

<p><strong>Premierul demisionar al Bulgariei, Boiko Borisov, a propus ca liderul opoziţiei socialiste Serghei Stanişev să formeze un guvern care să guverneze ţara până alegerile parlamentare din luna iulie. </strong></p>

După ce a refuzat mandatul pentru formarea unui nou guvern, care i-a fost înmânat luni de preşedintele Rosen Plevneliev, Borisov (centru-dreapta) a spus că poate fi folosită experienţa României, unde preşedintele Traian Băsescu l-a mandatat pe liderul social-democraţilor, Victor Ponta, să formeze un guvern cu câteva luni înainte de alegeri.

Boiko Borisov a adăugat că toate partidele de opoziţie au în total 101 locuri în parlament, iar partidul său, GERB, le va acorda încă 20 de voturi cu care să formeze o majoritate parlamentară de 121 de mandate. El a adăugat că acesta este răspunsul său la toate acuzaţiile din partea opoziţiei potrivit cărora GERB intenţionează să manipuleze alegerile.

Preşedintele bulgar Rosen Plevneliev a înmânat, luni, celui mai mare partid, GERB, un mandat pentru formarea unui nou guvern. Mandatul a fost refuzat însă de premierul demisionar Boiko Borisov care a venit singur la Palatul prezidenţial. După ceremonie, cei doi au acordat împreună o conferinţă de presă.

Plevneliev a declarat că după ce GERB a refuzat mandatul, conform Constituţiei, el îl va înmâna miercuri celei de-a doua formaţiuni politice din parlament, Partidul Socialist Bulgar. Dacă nici acesta nu îl va primi, mandatul va fi înmânat vineri Mişcării pentru drepturi şi libertăţi (a minorităţii turce). Şeful statului bulgar a afirmat că dacă ambele formaţiuni refuză mandatul, săptămâna următoare el va numi un guvern de tranziţie. Premierul şi componenţa cabinetului de tranziţie vor fi anunţaţi cel mai devreme miercurea viitoare, a spus Rosen Plevneliev, refuzând să comenteze "zvonurile din presă" privind eventualii miniştri. Preşedintele a mai spus că joi se va adresa concetăţenilor săi din tribuna parlamentului.

În cadrul conferinţei de presă, premierul demisionar Boiko Borisov a acuzat opoziţia socialistă şi Mişcarea pentru drepturi şi libertăţi că stau în spatele protestelor sociale care au dus la demisia guvernului. Borisov susţine că prin demisia sa a dovedit că acuzaţiile opoziţiei potrivit cărora el ar fi un dictator nu au nimic de-a face cu realitatea. "Care dictator renunţă de bunăvoie la putere?", a întrebat Borisov. El a adăugat că va verifica dacă facturile prea mari la energia electrică pentru luna ianuarie care au declanşat protestele sociale nu fac parte din acest scenariu pentru destabilizarea guvernului.

Liderul partidului GERB i-a avertizat pe protestatari să aibă grijă să nu aducă la putere pe vreun dictator, aşa cum s-a întâmplat în Uniunea Sovietică cu Stalin, în Germania cu Hitler şi în România cu Ceauşescu

Ultimele Stiri
abonare newsletter