Politică

STATUTUL PNL a fost ADOPTAT

<p><strong><img src="documente/stories/2013/02_februarie/22/04-crin antonescu usl _sc_008.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Congresul extraordinar al PNL a început, vineri, în prezenţa a 1.303 de delegaţi şi a invitaţilor din partea partidelor guvernamentale, a reprezentanţilor UDMR, a minorităţilor naţionale şi a liderilor liberalilor europeni. </strong></p>

 


Călin Popescu Tăriceanu a solicitat vineri modificarea Statutului PNL prin introducerea votului uninominal în cazul alegerii conducerii partidului şi a organizării alegerilor interne pentru desemnarea prezidenţiabilului.

Cele două amendamente propuse vineri de Tăriceanu nu au fost supuse votului Congresului de către preşedintele PNL, Crin Antonescu.


Conducerea PNL s-a reunit, joi seară, în Delegaţia Permanentă şi a adoptat proiectul de Statut care a fost propus Congresului. Propunerea pentru noul Statut al PNL prevede înfiinţarea funcţiei de prim-vicepreşedinte, creşterea numărului de vicepreşedinţi până la 31 şi alegerea pe listă inclusiv a secretarului general.

Modificările propuse la Statutul PNL de către Delegaţia Permanentă au fost adoptate cu 1424 de voturi "pentru" şi 3 "împotrivă", iar amendamentele formulate de fostul lider PNL Călin Popescu Tăriceanu nu au mai fost supuse votului.


Congresul de vineri al PNL, estimat să dureze până la ora 17.15, are pe ordinea de zi propunerile de modificare a Statutului PNL şi convocarea congresului ordinar al partidului în vederea alegerii noii conduceri.

În Congres se va decide şi poziţia deţinută de proaspătul membru al formaţiunii, Klaus Iohannis, candidat pentru postul de prim-vicepreşedinte.


Conducerea PNL s-a reunit, joi seară, în Delegaţia Permanentă şi a adoptat proiectul de Statut care va fi propus Congresului. Propunerea pentru noul Statut al PNL prevede înfiinţarea funcţiei de prim-vicepreşedinte, creşterea numărului de vicepreşedinţi până la 31 şi alegerea pe listă inclusiv a secretarului general.

"Proiectul prevede să existe trei organisme de conducere, în conformitate şi cu cerinţele Legii partidelor politice – Congresul, Delegaţia Permanentă, care conţine Biroul Politic Naţional şi grupurile parlamentare în principiu, precum şi unii aleşi locali ai partidului, şi un Biroul Politic Naţional, format din unii membrii de drept, cum ar fi preşedinţii filialelor teritoriale, preşedinţii Consiliilor Judeţene, primarii municipiilor reşedinţă de judeţ, preşedinţii unor organizaţii speciale ale partidului – de tineret, de studenţi, de femei – precum şi un număr de membri aleşi de Congres şi anume: preşedintele partidului, prim-vicepreşedintele, secretarul general şi 31 de vicepreşedinţi", a susţinut Voicu.


În Delegaţia Permanentă au fost respinse amendamentele la Statut susţinute de Călin Popescu Tăriceanu, Andrei Chiliman şi Ludovic Orban care prevedeau alegerea uninominală a membrilor Biroului Permanent Central al PNL şi desemnarea candidatului PNL la funcţia de preşedinte al României prin votul tuturor liberalilor.

Primarul PNL al Sectorului 1, Andrei Chiliman, a declarat, joi, că este foarte dezamăgit de noul Statut adoptat de Delegaţia Permanentă şi că, în consecinţă, nu va participa la Congres, dar nici nu va face parte din vreun organism în care, eventual, potrivit acestei reglementări, ar avea dreptul să fie.

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a declarat, joi, la finalul şedinţei Delegaţiei Permanente a partidului, că va lua partea la Congresul PNL, însă este "îngrijorat" şi "decepţionat" de atitudinea din partid şi de "somnolenţa democratică".

Ultimele Stiri
abonare newsletter