Politică

A fost APROBAT noul REGULAMENT de funcţionare al CIMITIRELOR din Cluj

<p><strong><img src="documente/stories/2013/02_februarie/21/sedinta-consiliul-local.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Consilierii locali au votat noul regulament de funcţionare al cimitirelor din municipiul Cluj-Napoca. Începând de mâine, clujenii vor trebui să se supună unor reguli cel puţin bizare când vor intra în cimitirele administrate de Primăria Cluj-Napoca. Dacă vin îmbrăcaţi indecent sau vor aduce flori mai mari decât dimensiunea permisă de lege, vor fi sancţionaţi.</strong></p>

 

În şedinţa de Consiliu Local de joi proiectul a trecut de votul consilierilor locali cu un singur vot împotrivă. Potrivit primarului Emil Boc, iniţiatorul acestui proiect, la schimbarea regulamentului de organizare şi funcţionare a cimitirelor s-a avut în vedere şi regulamente ale cimitirelor din alte oraşe din ţară, precum Bucureşti, Sibiu, Piatra-Neamţ, Constanţa, Timisoara.


Cu toate că la şedinţa de joi au fost prezenţi zeci de reprezentanţi de servicii funerare care s-au declarat nemulţumiţi de acest regulament, acestora nu li s-a permis să ia cuvântul în plenul Consiliului Local pentru a-şi spune punctele de vedere.

Noul regulament prevede că adâncimea gropii pentru toate locurile de înhumare fără decedaţi anteriori va fi de 2,5 m, iar în cazul locurilor de înhumare în care mai există decedaţi, adâncimea gropii va fi determinată de situaţia de la faţa locului. În cazul în care în groapa săpată se găsesc numai oseminte ale celor înhumaţi anterior, acestea vor fi reînhumate într-un săculeţ în aceeaşi groapă din care au provenit.


De asemenea, sunt prevăzute şi unele obligaţii ale concesionarilor. Printre acestea se numără plantarea doar de specii floricole de talie mică, mai mică de 0,5 m, iar groparii şi vizitatorii trebuie să aibă o ţinută şi o îmbrăcăminte decentă.

Atribuirea locurilor de înmormântare se va face numai în favoarea locuitorilor cu domiciliul în municipiul Cluj-Napoca. Unei persoane i se poate atribui numai un singur loc de înmormântare.


„Schimbarea a fost solicitată de concesionarii locurilor de înhumare şi pe timpul audienţelor cu cetăţenii. Obiectivele din incinta Cimitirului Central, aflate în proprietatea privată a unor persoane fizice sau juridice, cum sunt cele aflate în proprietatea Comunei Bisericeşti Evanghelice şi Luterane Maghiare şi Germane din Cluj şi a Comunităţii Evreilor Mozaico Cluj sunt administrate de proprietarii de drept”, se arată în referatul de aprobare al proiectului.

Cimitirul ar urma să fie deschis zilnic, după următorul program: 1 aprilie – 15 noiembrie între orele 8 -21.00, iar în perioada 16 noiembrie – 31 martie între orele 8 – 17.00.


Cei care nu se conformează noului regulament riscă amenzi de până la 1600 de lei. Primăria Cluj-Napoca are în administraţie patru cimitire, şi anume: Central, Mănăştur, Crişan şi cel de pe strada Pomet, Cimitirul Pomet, primele trei fiind declarate oficial ca fiind închise.

Consilierii locali au amânat în luna noiembrie adoptarea noului regulament de funcţionare al cimitirelor administrate de primărie şi au decis postarea acestuia pe site-ul instituţiei, pentru a fi consultat de cei interesaţi.


 


 

Citeşte şi:

Regulamentul cimitirelor a căzut la vot

Dezbatere despre cimitire, în note vesele, cu iz electoral

Noul regulament al cimitirelor nu a fost aprobat de consilierii locali. Nu s-a întrunit numărul de voturi

Cum vor clujenii să arate noul regulament al cimitirelor

 


 

abonare newsletter