Politică

Emil Boc: Regionalizarea propusă de USL este o bătaie de joc

<p><strong><img src="documente/stories/2013/02_februarie/21/emilbocprimarie3.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Fostul premier Emil Boc a explicat astăzi că singura soluţie pentru dispariţia birocraţiei şi a baronilor este comasarea judeţelor la cel mult 16 şi nu crearea unor suprastructuri peste actualele judeţe aşa cum doreşte actualul Guvern.

Emil Boc a declarat că actalul proiect de regionalizare propus de Guvernul Ponta este în interesul politicienilor şi nu în interesul ţării. „Am spus-o şi o voi repeta: nu ne trebuie altceva decât să ne uităm la alţii care au reuşit. Polonia, care de la aproximativ 40 de voievodate a ajuns la 16, cu trei structuri administrative şi au reuşit să absoarbă bani europeni foarte eficient. Noi, dacă vom crea încă o structură peste cele existente nu vom face decât să mai creăm nişte baroni în plus, să mai creăm un clientelism politic la nivel de regiune, să mai dăm nişte posturi şi să mai creştem numărul de personal inutil şi să mai trimitem nişte oameni să mai meargă după diverse avize la nivel de regiune pentru că orice structură nouă care se înfiinţează îşi va crea atribuţii ca să-şi justifice existenţa. Acesta este mecanismul birocraţiei”, a explicat fostul premier.


Disputele politice vor fi mutate la nivel de regiune

Emil Boc a subliniat că „trebuie să ai două principii fundamentale de la care porneşti: în orice iniţiativă administrativă, cetăţeanul nu va face niciun metru deplasare în plus pentru a-şi obţine autorizaţiile, avizele şi dispariţia birocraţiei şi a baronilor prin comasarea judeţelor. Atunci poţi avea o structură eficientă, flexibilă care să poată lua o decizie pentru un întreg judeţ pentru a face proiecte de apă, canalizare, drumuri şi să nu mai pui politicienii care să se certe suplimentar, la nivel de regiune”.

Potrivit fostului prim-ministru, disputele şi conflictele politice de la nivel de judeţ vor fi mutate la nivel de regiune unde judeţele din regiune se vor certa fiecare între ele să mai obţină bani pentru canalizare, pentru un drum, dar nu va fi un plan integrat la regiunii, ci se vor dezvolta insule de susţinere financiară sau infrastructură: se va face un drum în colţul de nord, unul în colţul de sud, dar nu va fi un drum care să le lege pe toate.


Bătaie de joc la adresa interesului public

Boc a precizat că modul în care doreşte USL să facă regionalizarea este „o bătaie de joc clară la adresa interesului public, dar nu este altceva decât o lipsă de voinţă politică şi un Guvern întotdeauna, în primele şase luni de la câştigarea alegerilor, promovează acţiunile forte de reformă autentică în interes public”.

În opinia fostului premier, în loc de cinci judeţe ar trebui creat unul singur şi nu este nevoie să se facă opt judeţe, câte regiuni sunt acum. Ar putea să fie create 12, 14 sau cel mult 16 judeţe.



Citeşte şi:


Boc: Autostrada Transilvania e abandonată! Ne vom îndrepta spre Vest

Emil Boc: transferul lui Johannis la PNL e o decizie care trebuie respectată



Ultimele Stiri
abonare newsletter