Politică

Începe DEVIEREA Someşului Mic în ZONA AEROPORTULUI! Vezi cât vor costa lucrările

<p><strong><img src="documente/stories/2013/02_februarie/21/10.jpg" border="0" width="450" height="257" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Someş-Tisa a obţinut o finanţare în valoare de 18 milioane de euro pentru lucrările de deviere a Someşului Mic în zona aeroportului. Fondurile sunt nerambursabile şi asigură finanţarea în proporţie de 52,6% a lucrărilor. </strong></p>

Acestea au fost obţinute prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, Axa Prioritară 5, al cărei scop este protecţia împotriva inundaţiilor. Obţinerea acestei finanţări permite ca pista de aterizare de 2100 de metri să devină funcţională în acest an.

Solicitarea ABA Someş-Tisa pentru obţinerea fondurilor a fost aprobată în şedinţa de analiză a firmei de consultanţă UE Jaspers, din data de 18 februarie 2013.

„La momentul actual, lucrăm împreună cu proiectantul la întocmirea documentaţiei, vizând lucrările care vor fi finanţate prin POS Mediu. Ultimul pas îl reprezintă întocmirea cererii de finanţare. Vestea este foarte bună pentru că, realizând aceste lucrări, asigurăm că cei care execută lucrările pentru pista de decolare - aterizare, cei 2100 metri, să fie realizate în timp şi să nu fie împiedicate din cauza devierii Someşului. Lucrurile par a merge într-o direcţie bună, mai avem încă un hop de trecut, în sensul să finanţăm şi partea pe care astăzi această axă 5 POS MEDIU nu o finanţează.Vom face eforturi foarte mari ca şi acea lucrare să o asigurăm în finanţare cel târziu anul viitor”, a declarat Dănuţ Canta, directorul ABA Someş Tisa.

Devierea Someşului Mic în zona aeroportului este parte componentă a proiectului “Amenajarea râului Someşul Mic în municipiul Cluj-Napoca”. Acest proiect amplu cuprinde lucrări specifice care constau în amenajarea albiei, îndiguiri, construirea zidurilor de sprijin şi consolidarea malurilor,  pe Someşul Mic şi pe afluenţi (Becaş, Murători, Zăpodie, Canalul Morii, confluenţă râu Nadăş), în municipiul Cluj-Napoca.

În urma licitaţiei lansate, lucrările au fost contractate, iar în faza actuală s-a finalizat proiectul tehnic al lucrării. Contractul de lucrări( proiectare, verificare proiect şi execuţie) a fost adjudecat de către asocierea formată din: SC Socot SA, SC Tehnodomus SA, SC Azimut COM SRL şi SC Aquaprociv Proiect SRL. 

„Finalizarea acestui proiect va asigura atingerea unor standarde calitative, compatibile cu exigentele europene în materie. Realizarea lucrărilor de deviere a Someşului Mic permite construirea unei piste de 3500 de metri a aeroportului, condiţie esenţială pentru viitoarea dezvoltare economico-socială a municipiului, din perspectivă regională”, a mai precizat Canta.



Citeşte şi:

Alin Tişe: Pista aeroportului va fi plătită din bugetul judeţului, nu se vor aloca bani de la Guvern

Ultimele Stiri
abonare newsletter