Politică

Liberalii dezbat joi propunerile de modificare a statutului PNL

<p><strong><img src="documente/stories/2013/02_februarie/19/07-liberali--mihai szeplekan marius nicoara_pnl.jpg" border="0" width="450" height="257" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Până la Congresul de la sfârşitul săptămânii, liberalii mai trebuie să dezbată propunerile privind modificarea statutului. Printre cele prezentate de „dizidenţii“ din PNL, cum i-au numit unii colegi de partid pe Vlad Moisescu şi Andrei Chiliman, se numără alegerea tuturor membrilor Biroului Politic prin vot uninominal, inclusiv a secretarului general al partidului sau desemnarea candidatului la alegerile prezidenţiale prin votul tuturor membrilor de partid în cadrul unor alegeri primare. O altă propunere de modificare se referă la limitarea numărului de mandate consecutive de preşedinte al partidului la cel mult două. </strong></p>

Zilele trecute, Moisescu susţinea că Partidului National Liberal, adoptat de Congresul din martie 2010, consacra organizarea partidului după un principiu inventat şi aplicat de formaţiunile de stânga, cu precădere de partidele de sorginte comunistă: „centralismul democratic".


Szeplekan: „Nu trebuie să schimbăm statutul acum“

Liderul PNL Cluj, Marius Nicoară susţine că propunerile colegilor săi de partid „sunt şi acestea o variantă în lucru, însă noi vom avea alte propuneri“. În schimb, vicepreşedintele PNL Cluj, Mihai Szeplekan susţine că propunerile lui Moisescu sunt „foarte bune, nu bune, dar nu este momentul să schimbăm acum statutul“. „Eu nu ştiu dacă PNL Cluj a adus propuneri… Nu ştiu la ce se referă domnul Nicoară… Aşa cum am mai spus, cred că mai întâi trebuie ca Antonescu să câştige alegerile prezidenţiale şi abia după aceea să ne gândim să facem modificări la statut. Şi eu sunt supărat că am pierdut un mandat de deputat, dar nu cred că este momentul să schimbăm statutul. Nu cred că trebuie să schimbi regulile în timpul jocului“, a spus Szeplekan pentru Monitorul de Cluj.

Vă reamintim că zilele trecute şi preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu preciza că în ceea ce priveşte modificarea statutului partidului, „vom susţine propunerile cu care va veni Crin Antonescu“.


Hosu: „Pleacă Becali, vine Johannis“

Până una alta, cu doar câteva zile înainte de Congres, PNL a mai făcut o achiziţie. Astfel, după Becali, a urmat primarul Sibiului, Klaus Johannis, care miercuri s-a înscris, oficial, în partid. Cu sau fără Johannis, subliniază sociologul clujean, Ioan Hosu, la Congresul liberalilor nu se va întâmpla nimic spectaculos. Asta pentru că, în primul rând, Antonescu nu are contracandidat, precizează acesta. „Nu este ceva nou, s-a mai procedat astfel, în politică. Între 2004-2008 şi PDL proceda astfel, adică achiziţiona persoane cu notorietate. Dar nu cred că este viabilă această metodă, de a aduce persoane cu notorietate. Poate mai bine ar promova tinerii. Nu ştiu ce poate face facţiunea Tăriceanu, la Congres, cu ce candidat surpriză ar putea veni…Tăriceanu nu are sprijinul necesar, iar până la Congres, nu văd să fie schimbări majore“, a comentat Hosu, pentru Monitorul de Cluj.

abonare newsletter