Politică

Ponta: Instabilitatea politică din Bulgaria va influenţa decizia privind Schengen

<p><strong><img src="documente/stories/2013/02_februarie/20/dhc m 8 - crop.jpg" border="0" width="450" height="257" style="border: 0px none; float: left; margin: 2px 5px;" />Premierul Victor Ponta a avertizat, miercuri, că instabilitatea politică din Bulgaria va influenţa decizia din luna martie privind aderarea la Spaţiul Schengen a României şi Bulgarie</strong></p>

Întrebat, la UBB Cluj, cum comentează situaţia din Bulgaria şi demisia Guvernului, premierul a răspuns că, dacă în Bulgaria este instabilitate politică, probabil că aceasta va afecta şi România.

"În mod sigur, pentru România ceea ce este important este că decizia din martie referitoare la intrarea în Spaţiul Schengen care priveşte România şi Bulgaria va fi în mod serios influenţată de situaţia de instabilitate politică din Bulgaria. Nu cred că, mă rog, până acum nu am încercat, dar nu cred că putem decupla România de Bulgaria şi atunci decizia din martie, ţinând cont de ce se întâmplă în Bulgaria, în mod sigur va fi influenţată. Nimeni nu poate vorbi atât de repede de o evaluare, dar suntem legaţi, România de Bulgaria, şi dacă în Bulgaria este instabilitate politică, probabil că asta ne afectează şi pe noi", a spus Ponta.

El s-a declarat convins că ceea ce a fost în ianuarie 2012 în România se va reedita în Bulgaria, "într-un fel sau altul, un tip de nemulţumire acumulată faţă de un Guvern care e la putere în ultimii ani".

Premierul bulgar Boiko Borisov a anunţat, miercuri, în Parlament demisia Guvernului său, după zece zile de manifestaţii organizate în ţară împotriva scumpirii electricităţii.

"Avem demnitate şi onoare. Poporul este cel care ne-a încredinţat puterea, astăzi noi i-o dăm înapoi", a declarat Boiko Borisov, precizând că nu va participa la un guvern interimar înaintea alegerilor legislative prevăzute pentru iulie.

Oliver Grogan, ambasadorul la Bucureşti al Irlandei, ţară care deţine preşedinţia Consiliului UE, a declarat că nu crede că demisia guvernului de la Sofia va fi un factor care să afecteze luarea unei decizii în Consiliul JAI din 6-7 martie privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen.

"Nu cred că acesta va fi un factor", a afirmat Grogan, miercuri, întrebat de jurnalişti dacă şansele României privind o decizie pozitivă privind aderarea la Schengen la Consiliul JAI din 6-7 martie sunt afectate de criza politică din Bulgaria.


Citeşte şi:


Ponta: Minoritatea maghiară din România nu are nevoie să fie folosită de cei de la Budapesta

Ponta despre trecerea lui Iohannis la PNL: Dacă se confirmă ar fi un mare câştig pentru PNL şi USL


Victor Ponta, despre protestul studenţilor: România a negociat bine, domnişoarele care au protestat aveau 6-7 ani când România negocia aderarea la UE

Ponta întâmpinat la Cluj în faţa Universităţii cu tricouri inscripţionate "Copy" şi "Paste"



abonare newsletter