Politică

Ponta: Minoritatea maghiară din România nu are nevoie să fie folosită de cei de la Budapesta

<p><strong><img src="documente/stories/2013/02_februarie/20/dhc m 25ponta.jpg" border="0" width="450" height="257" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Premierul Victor Ponta consideră că gesturile oficialităţilor ungare privind steagul secuiesc sunt "provocări" bazate pe o problemă de politică internă a ţării vecine şi că minoritatea maghiară "nu are nevoie să fie folosită de cei de la Budapesta", adăugând: "Eu vreau să fim foarte inteligenţi". </strong></p>

Întrebat, miercuri, la UBB Cluj-Napoca, dacă parteneriatul strategic cu Ungaria este compromis după scandalul steagului secuiesc, premierul Victor Ponta a răspuns negativ.

"Nu, sunt absolut convins că gesturile din ultimul timp sunt provocări bazate pe o problemă de politică internă a Ungariei - cei de la Fidesz se pregătesc şi ei de alegeri. Argumente economice şi sociale nu prea au şi atunci folosesc, ca de fiecare dată, povestea cu România, cu Slovacia, cu Serbia. Eu vreau să fim foarte inteligenţi şi vreau să fim, pe de-o parte, fermi: legile şi Constituţia României se respectă întotdeauna, minoritatea maghiară din România nu are nevoie să fie folosită de cei de la Budapesta pentru bătălia de la Budapesta. Daţi-mi voie să fiu ferm, dar în acelaşi timp să nu cad în capcana provocărilor, iar mai departe vom încerca să avem aceeaşi atitudine", a spus Ponta.

El a amintit că în urmă cu câţiva ani guvernele din România şi Ungaria puteau să lucreze pentru ca ţările "să meargă împreună spre Europa".

"Aşa încât nu este o problemă nici între România şi Ungaria, nici între cele două popoare, e o problemă politică a Guvernului de la Budapesta şi răspunsul nostru va fi ferm, dar de evitare a provocărilor", a afirmat premierul.

Steagul secuiesc a fost arborat, vineri, pe Parlamentul Ungariei, ca "simbol al solidarităţii naţionale".

Preşedintele Parlamentului ungar, Laszlo Kover, a iniţiat ceremonia de arborare a drapelului cu ocazia sesiunii plenare a deputaţilor de etnie maghiară din Bazinul Carpatic.

Vicepremierul Zsolt Semjen a declarat că folosirea simbolurilor etnice ale oricărei comunităţi constituie un drept fundamental al omului, mulţumind tuturor oraşelor ungare care au arborat steagul secuiesc.

Referindu-se la recenta dispută dintre Ungaria şi România privind arborarea drapelului secuiesc, Semjen a subliniat că Budapesta "nu a dorit amplificarea tensiunilor cu România.



Citeşte şi:


Ponta despre trecerea lui Iohannis la PNL: Dacă se confirmă ar fi un mare câştig pentru PNL şi USL

Victor Ponta, despre protestul studenţilor: România a negociat bine, domnişoarele care au protestat aveau 6-7 ani când România negocia aderarea la UE


Ponta întâmpinat la Cluj în faţa Universităţii cu tricouri inscripţionate "Copy" şi "Paste"



 

Ultimele Stiri
abonare newsletter