Politică

Cristian Preda vrea vot de la 16 ani şi limitarea funcţiei prezidenţiale la un singur mandat

<p><strong><img src="documente/stories/2013/02_februarie/17/cris preda.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Europarlamentarul PDL Cristian Preda susţine, pe blog, că partidul trebuie să avanseze propuneri îndrăzneţe legate de modificarea Constituţiei, el precizând că, personal, are în vedere introducerea votului de la 16 ani şi limitarea funcţiei prezidenţiale la un singur mandat.


Preda spune că USL doreşte să facă dezbaterea constituţională.şi o va face. „Ar fi trebuit, cred eu, angajaţi în comisia de revizuire deputaţi şi senatori cu notorietate, ar fi fost, de asemenea, util să fie reluate toate punctele din Raportul Stanomir, şi revăzute opţiunile asumate de guvernul Boc. Ar fi fost binevenită şi o întâlnire cu experţi constituţionali, inclusiv cu cei care au participat la elaborarea textului din 1991 sau a revizuirii din 2003. Consultarea unor constituţionalişti din afara României ar putea aduce cu siguranţă un plus definirii poziţiei îmbrăţişate", susţine Preda.


PDL trebuie să avanseze propuneri îndrăzneţe

Potrivit acestuia, trebuie avansate propuneri îndrăzneţe, care să arate că PDL înţelege ce se petrece în lumea politică de astăzi şi că pune la încercare majoritatea. „În ceea ce mă priveşte, am avansat cu câtva timp în urmă două propuneri, care ar merita să fie introduse în dezbatere, fie şi pentru a lua pulsul societăţii politice. Am în vedere ideea introducerii votului de la 16 ani (mai întâi în alegerile locale şi euro-parlamentare, apoi la cele generale şi prezidenţiale), ca şi ideea de a limita la un singur mandat funcţia prezidenţială. Dacă prima propunere corespunde unei nevoi de a ne sincroniza cu evoluţia din plan european, a doua idee ar fi justificată de criticile aduse preşedinţilor post-decembrişti, cum că ar abuza de putere tocmai pentru a se realege", spune Preda.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter