Politică

Titus Corlăţean: Relaţiile dintre România şi Ungaria, "mai complicate în clipa de faţă"

<p><strong><img src="documente/stories/2013/02_februarie/17/titus_corlatean.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Relaţiile româno-ungare sunt "mai complicate în clipa de faţă", a declarat sâmbătă ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, arătând că gesturi cum ar fi arborarea drapelului secuiesc pe Parlamentul de la Budapesta constituie o "greşeală care costă Ungaria".</strong></p>

"Ori de câte ori partea ungară face astfel de lucruri şi se duce mai departe cu astfel de gesturi, care provoacă opinia publică românească, generează astfel de reacţii din România, acest lucru constituie o greşeală şi ori de câte ori fac acest lucru se afundă în această greşeală, pentru că în capitale europene şi Washingtonul şi multe alte capitale privesc cu foarte mare atenţie ce se întâmplă. Aceste greşeli costă Ungaria foarte mult. Îi spui omului o dată că greşeşte, îi spui a doua oară că greşeşte, dacă el continuă să greşească, o face pe costul său", a afirmat Titus Corlăţean, la Antena 3.

Pe de altă parte, el a spus că are un dialog "politico-diplomatic corect" cu omologul său ungar, Janos Martonyi, dar că sunt alţi politicieni la Budapesta "cu minţile înfierbântate sau doritori de câştig electoral pe spatele maghiarilor din România", care fac greşeli care îi costă în relaţiile internaţionale.

Totodată, Titus Corlăţean a susţinut că arborarea steagului secuiesc pe o clădirea de la Budapesta nu trebuie să "deranjeze" Bucureştiul, dar a admis că astfel de gesturi nu sunt de natură să contribuie la dezvoltarea parteneriatului strategic dintre România şi Ungaria.

"Nu credeţi că riscăm să ne lăsăm duşi de val? (...) Ei pot pune orice! Să fie sănătoşi. Pe mine mă interesează în primul rând ca în România legea să fie respectată,'' a afirmat Corlăţean arătând că România nu are de ce să fie deranjată că steagul secuiesc a fost arborat pe o clădire din Ungaria.

Pe de altă parte şeful diplomaţiei române a spus că acesta reprezintă un gest politic care generează reacţii în ţara noastră şi care obstrucţionează parteneriatul strategic dintre cele două ţări.

El a dat asigurări că "nimic nu se va schimba în România altfel decât voinţa majoritară a poporului român", afirmând însă că se simte nevoia unei comunicări mai directe cu concetăţenii noştri de etnie maghiară. În realitate, a spus Corlăţean, ei sunt "în bună măsură manipulaţi, folosiţi ca masă manevră, pentru că cele 200.000-300.000 de cetăţenii ungare acordate maghiarilor din România vor conta la alegerile viitoare".

Şeful diplomaţiei române a mai avertizat că, dacă ambasadorul Ungariei la Bucureşti va mai face declaraţii împotriva României, "în acea zi îşi va înceta mandatul la Bucureşti". "Eu sper să nu mai facă astfel de greşeli, pentru că în acea zi îşi va înceta mandatul la Bucureşti", a punctat Corlăţean.

abonare newsletter