Politică

Experimentul bugetului participativ: mănăşturenii sunt aşteptaţi să propună proiecte

<p><strong><img src="documente/stories/2013/02_februarie/15/primarie 2.jpg" border="0" width="450" height="257" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Proiectul pilot al municipalităţii, cel al bugetului participativ, prin care vor fi alocaţi bani în Mănăştur pentru a fi cheltuiţi în funcţie de priorităţile stabilite de cetăţeni, este foarte aproape de a fi implementat. Astfel, Cluj-Napoca ar putea deveni primul oraş din Europa de Est care implementează bugetul participativ în administraţia locală.

Primarul Emil Boc a lansat vineri, proiectul prin care cartierul Mănăștur să aibă un buget propriu de investiții. Potrivit lui Boc, proiectul este unic în Europa Centrală şi de Est.


”Prin implementarea acestui proiect vrem să devenim un model de bune practici în România. Suntem primul oraş din România care aplică un buget participativ, este vorba despre un proces nou, un demers civic fundamental, o formă de respect pentru plătitorul de impozite şi taxe şi de implicare a cetăţeanului în procesul decizional. Avantajul pentru Cluj-Napoca este că avem o societate civilă activă şi implicată, avem universităţi, iar Primăria pune aceste avantaje împreună şi oferim cetăţenilor un proces transparent de utilizare a banului public. Vom începe un proces pilot pentru cartierul Mănăştur, şi vom avea consultări cu populaţia de aici, pentru a stabili ce sumă să fie alocată special pentru proiectele locale, din cartier, propuse de cetăţeni”, a declarat Emil Boc.

Primarul a spus că încă nu a fost stabilită o sumă pentru proiectele propuse de cetățenii din Mănăștur, dar că aceste idei vor fi cuprinse în bugetul municipiului pe 2013


„Nu pot avansa acum sume de bani, dar obiectivele vor fi preluate în buget şi apoi vom stabili sume precise care să fie alocate. În cadrul procesului vor fi organizate şedinţe publice, dezbateri participative, cu cetăţenii, pentru stabilirea priorităţilor cartierului, iar propunerile acestora vor fi preluate de echipe de facilitatori comunitari, care le vor prezenta Primăriei şi Consiliului Local. Oamenii din cartier vor ştii pe ce se alocă banii, vor fi ascultaţi, vor putea face propuneri, iar în 2014 aceste propuneri vor fi finanţate, din bugetul pe anul viitor”, a mai precizat Boc.

Propunerile de finanțare ale clujenilor vor fi supuse unor dezbateri publice, care încep în martie.


„Începând din martie vom avea primele sesiuni de comunicare cu oamenii, vom explica cum pot cetăţenii să contribuie. Acuma dacă mergem în oraş şi îi întrebăm, toţi vor asfalt şi parc, noi vrem să se gândească mai bine, sunt 1000 de lucruri la care se pot gândi cetăţenii, dar la care ei nu se gândesc dar la care se pot gândi. După o verificare a imaginarului colectiv cetăţenii vor doar o parte din ceea ce şi-ar dori. Există un număr mult mai mare de idei, scopul nostru e să-i facem pe oameni să înţeleagă că vor mult mai mult”, a declarat Istvan Szakats de la Altart, unul dintre cei implicaţi în proiectul bugetului participativ.

Acesta a mai precizat că odată adunate aceste idei, se va încerca transformarea lor în proiecte, după care vor devine adevărate propuneri de hotărâri de Consiliu Local, urmând a fi implementate în cartierul Mănăştur.


„Este un demers nou care presupune participare şi decizie. Ceea ce oamenii vor decide în urma consultărilor se va transforma în hotărâri de Consiliu Local. Proiectele vor fi cuprinse în bugetul pe 2014. Ceea ce va fi posibil vom prelua chiar de anul acesta”, a mai adăugat Boc.

„Este mai mult decât un proces consultativ, e un proces bazat pe participare, că sunt 10, că sunt 200 de participanţi, nu e nicio problemă. Nu căutăm reprezentativitate, căutăm participare, până la urmă”, a mai declarat Szakats.

abonare newsletter