Politică

Militarii români aflaţi în străinătate pot vota în ţara în care îşi desfăşoară misiunea

<p><strong><img src="documente/stories/2013/02_februarie/12/kabul.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Plenul Senatului a adoptat în şedinţa de marţi proiectul de admitere a Ordonanţei care modifică Legea privind alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului, stabilind cadrul legal prin care militarii trimişi în misiune în străinătate îşi pot exercita dreptul de vot. </strong></p>

Proiectul de lege a fost adoptat cu 102 voturi pentru, cinci voturi împotrivă şi şase abţineri.

Astfel, articolul 8 din lege este completat cu un nou alineat potrivit căruia militarii, poliţiştii şi personalul civil român din instituţiile sistemului de apărare, trimişi în misiune în teatrele de operaţiuni din străinătate, îşi exercită dreptul de vot la orice secţie de votare constituită în ţara în care îşi desfăşoară misiunea.


Potrivit textului legii, aceştia vor fi înscrişi pe lista electorală suplimentară de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare şi vor vota în baza paşaportului de serviciu.

De asemenea, iniţiatorul a modificat şi articolul 27 al legii amintite, despărţindu-l în două alineate diferite, făcând astfel distincţia între România şi diaspora în ce priveşte norma prin care sunt înregistraţi votanţii pe listele electorale suplimentare.


Pe listele electorale suplimentare utilizate în secţiile de votare din România vor fi trecute persoanele care se prezintă la vot şi fac dovada că domiciliază pe raza secţiei de votare respective, însă au fost omise din copia de pe lista electorală permanentă precum şi cetăţenii români din străinătate care fac dovada cu paşaportul sau cartea de identitate (în cadrul Uniunii Europene) că domiciliază pe teritoriul statului în care funcţionează secţia de votare sau, după caz, într-o ţară din colegiul uninominal respectiv.

Proiectul de lege, iniţiat de Guvern şi care îşi produce deja efectele, a fost dezbătut de Senat în calitate de primă Cameră sesizată.

Ultimele Stiri
abonare newsletter