Politică

Comisiile juridice din Parlament: Aviz favorabil pentru Statutul aleşilor, aflat în reexaminare

<p><strong><img src="documente/stories/2013/02_februarie/11/parlament.jpg" border="0" width="450" height="257" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Comisiile juridice ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au dat luni aviz favorabil privind cererea de reexaminare a Statutului parlamentarilor, retrimisă de plen la comisia de specialitate, cu termen de o săptămână.</strong>

Comisiile juridice au votat Statutul cu 26 de voturi pentru şi patru împotrivă, din care a fost eliminat, potrivit amendamentului propus de senatorul PNL Tudor Chiuariu, articolul care viza încetarea mandatului unui senator sau deputat în cazul neatacării în instanţă în termen de 15 zile a raportului ANI privind incompatibilitatea parlamentarului.

Comisia pentru Statut va dezbate pentru raport cererea de reexaminare a preşedintelui Băsescu.


Tudor Chiuariu a afirmat că "un mandat încredinţat de popor nu poate înceta printr-un act al unei autorităţi executive, nu poate înceta prin trimiterea unei scrisori şi prin expirarea unui termen.

El a subliniat că "votul parlamentarilor USL au fost compacte pentru raţiune, pentru echilibru şi pentru stabilitate instituţională".
"Sigur că pot exista diferenţe de opinii, pentru că acest statut a fost făcut în grabă. Este necesară, în continuare, o dezbatere publică asupra legislaţiei privind incompatibilităţile. E poate momentul să avem o discuţie cu specialişti, cu toate organizaţiile implicate, cu ANI, despre stadiul aplicării acestei legislaţii în România. Chiar l-aş ruga pe domnul Băsescu să nu mai lege chestiunea aceasta de stadiul aderării României la Schengen pentru că oficialii europeni spun că nu are nicio legătură, dar domnul Băsescu încearcă să câştige mici puncte pe chestiuni de genul ăsta şi care fac rău României", a spus Chiuariu.


La finalul şedinţei, deputatul PDL Gabriel Andronache a criticat faptul că parlamentarii au modificat şi articole care nu erau vizate prin cererea de reexaminare.

"Vă anunţăm că în situaţia în care aceste amendamente pe care nu ar fi trebuit să le realizăm la textul de lege, dat fiind faptul că suntem în reexaminare şi nu am fost sesizaţi iniţial cu acestă procedură, vom contesta la Curte (Curtea Constituţională - n.r.) în măsura în care ele se vor regăsi în votul final sau în raportul final al plenului pe această iniţiativă legislativă', a spus el.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter