Politică

Dosarul foştilor miniştri Remeş şi Mureşan, finalizat. Decizia definitivă va fi dată joi

<p><strong><img src="documente/stories/2013/02_februarie/11/ioan-avram-muresan.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Completul de cinci judecători ai instanţei supreme a finalizat judecarea recursurilor la hotărârea din dosarul "Caltaboşul" prin care foştii miniştri ai Agriculturii Ioan Avram Mureşan şi Decebal Traian Remeş au fost condamnaţi la închisoare, decizia definitivă urmând să fie dată joi, 14 februarie.

Completul de cinci judecători format din preşedintele Aida Rodica Popa şi judecătorii Ana Maria Dascălu, Angela Dragnea, Luminiţa Zglindea şi Cristina Rotaru au finalizat, luni, judecarea recursurilor făcute de procurorii DNA, de foştii miniştri Mureşan şi Remeş, dar şi de denunţătorul acestora, omul de afaceri Gheorghe Ciorbă.


La termenul de luni al procesului, procurorul DNA le-a arătat celor cinci judecători că prima instanţă, un complet de trei judecători de la instanţa supremă, a stabilit pedepse prea mici în cazul inculpaţilor din acest dosar, precizând că ele "au fost orientate spre minimum legal prevăzut de lege".

În consecinţă, procurorul DNA le-a cerut celor cinci judecători să caseze prima decizie, iar în final să-i condamne pe foştii demnitari la pedepse mai aspre, din cauza gradului ridicat de pericol al faptelor comise de cei doi foşti miniştri, prin prisma funcţiilor deţinute.


Avocaţii celor trei inculpaţi din dosar le-au cerut judecătorilor să-i achite pe clienţii lor, atacând modul în care au fost obţinute şi administrate unele dintre probele esenţiale ale cazului, respectiv înregistrări audio-video sau ambientale.

Apărătorul lui Ioan Avram Mureşan le-a cerut judecătorilor să admită o cerere de probe în sensul trimiterii unei adrese către Institutul Naţional de Expertiză Criminalistică prin care această instituţie să spună dacă deţine un program software omologat, pentru a fi verificate originalitatea şi gradul de alterare al probelor audio-video din dosar. Solicitarea a fost respinsă de judecători, ca nefiind pertinentă cauzei.


În final, cei doi foşti demnitari le-au arătat judecătorilor că dosarul "Caltaboşul" a fost un fiasco, amintind de scurgerea unor imagini video în presă înainte de demararea oficială a anchetei.

Completul de cinci judecători a rămas în pronunţare în acest caz, urmând să ia o decizie joi, 14 februarie.


Ioan Avram Mureşan se află în detenţie după ce, în 28 mai 2012, a fost condamnat definitiv de instanţa supremă, la şapte ani de închisoare cu executare, într-un alt dosar, în care a fost judecat pentru deturnare de fonduri.

 



 

Citeşte şi:

ICCJ: Anii de la comiterea faptelor lui Ioan Avram Mureşan nu au atenuat gravitatea lor

Ioan Avram Mureşan rămâne la închisoare. Curtea de Apel Cluj i-a respins cererea de a întrerupe pedeapsa închisorii din motive medicale

Fostul ministrul al Agriculturii, Ioan Avram Mureşan, a leşinat înainte de a fi dus în sala de judecată

 


Ultimele Stiri
abonare newsletter