Politică

UDMR Cluj: „Războiul“ steagurilor a fost creat artificial

<p><strong>Scandalul arborării steagului secuiesc a generat reacţii în rândul reprezentanţilor UDMR de la Cluj şi în acest sfârşit de săptămână. Reprezentanţii Uniunii susţin că subiectul a fost creat artificial, pentru a distrage atenţia opiniei publice de la problemele reale cu care se confruntă românii, dar în special de la discuţiile legate de buget. </strong></p>

 


Astfel, sâmbătă, liderul grupului parlamentar din Camera Deputaţilor al UDMR, Mate Andras, a declarat că problema arborării steagului Ţinutului Secuiesc a fost „creată artificial" şi consideră că se impune ca discuţiile pe marginea acestui subiect să fie purtate „cu calm şi fără prea multe emoţii". „Are trei componente problema steagului. Este o componentă juridică, care e foarte clară: dacă nu este interzis, poţi să foloseşti, indiferent dacă este vorba de România sau de alt stat european, anumite simboluri. Are o componentă politică, care acum, din păcate, n-ar trebui accentuată, ci ar trebui lăsat totul pe seama discuţiilor de la masa verde. Această componentă politică înseamnă că fiecare vrea să liciteze ce e mai bine şi ce e mai rău. Şi are o componentă, din păcate, deja diplomatică. Cred că diplomaţii noştri, inclusiv prin Ministerul Afacerilor Externe al României şi cel din Ungaria vor înţelege şi vor sta la masă şi vor rezolva la masă această problemă creată artificial. Cred că trebuie discutată cu calm şi fără prea multe emoţii", a spus Mate. Întrebat despre posibilitatea modificării legii prin care este reglementată arborarea anumitor însemne pe teritoriul României, deputatul UDMR a declarat că deja există o lege în acest sens şi nu consideră că ea trebuie ajustată.

Laszlo Attila: „Este o manipulare ordinară a opiniei publice“

O reacţie mai dură a venit din partea senatorului UDMR de Cluj, Laszlo Attila, care consideră că întreaga poveste a steagurilor este „o manipulare ordinară“ a opiniei publice. „Încă de luni ne întrebam cu ce se va veni pentru a distrage atenţia opiniei publice de la discuţiile legate de buget şi inflaţie. Trebuie să reamintim faptul că Mugur Isărescu a spus săptămâna trecută că prognoza pentru inflaţie este de 5-6% în prima jumătate a anului. Actuala putere utilizează teme naţionaliste pentru a abate atenţia oamenilor de la problemele importante. În ce priveşte rezolvarea acestei probleme, a disputelor, eu consider că este vorba despre un simbol comunitar şi este atribuţia autorităţilor locale de acolo să îl folosească sau nu“, a declarat Laszlo Attila, pentru Monitorul de Cluj.


Kelemen Hunor: „Toate reacţiile au fost supradimensionate“

Prezent vineri, la Cluj, liderul UDMR, Kelemen Hunor a declarat, la rândul său, că problema steagului secuiesc este un conflict artificial creat şi că toate reacţiile în acest caz sunt supradimensionate. Pe de altă parte, liderul UDMR a subliniat faptul că actuala legislaţie nu interzice folosirea simbolurilor comunitare. De altfel, toate comunităţile din România, inclusiv cele naţionale, au simboluri pe care le folosesc, a spus acesta.

Scandalul steagurilor a început marţi, când secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Externe al Ungariei, Nemeth Zsolt, a cerut arborarea steagului Ţinutului Secuiesc în Ungaria. Oficialul maghiar a subliniat atunci că primarii secui din România nu au dreptul să arboreze acest steag. El a catalogat această interdicţie drept „agresiune simbolică" la adresa maghiarilor din România. În replică, prim-ministrul Victor Ponta i-a transmis secretarului de stat maghiar că nu acceptă „obrăznicii".


Citeşte şi:

Kelemen Hunor: „Scandalul steagului secuiesc este un conflict artificial creat“

 

abonare newsletter