Politică

Van Rompuy: Consiliul European a convenit asupra bugetului financiar multianual pentru restul acestui deceniu

<p><strong><img src="documente/stories/2013/02_februarie/08/201109-rompuy-anp-11419740.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, anunţă pe Twitter că s-a ajuns la consens pe bugetul UE. "Am realizat acordul. Consiliul European a convenit asupra bugetului financiar multianual pentru restul acestui deceniu. A meritat aşteptarea", a anunţat preşedintele Van Rompuy pe contul său de Twitter.</strong></p>

 

Lucrările Consiliului European au fost reluate la Bruxelles în jurul orei 15.30, ora României, după o întrerupere de aproape cinci ore.


La reluarea lucrărilor, preşedintele Van Rompuy urma să prezinte o nouă formulă revizuită pentru bugetul UE 2014-2020.

El înaintase şi în cursul dimineţii o altă propunere, după o negociere maraton care s-a prelungit pe durata întregii nopţi de joi spre vineri.


România, dar şi Bulgaria şi Cehia ar fi fost nemulţumite de cadrul financiar avansat în această dimineaţă de preşedintele Consiliului.

De asemenea, surse oficiale precizau că propunerea formulată dimineaţă de Van Rompuy reducea semnificativ alocarea pentru România, cu peste un miliard sub pragul de 40 de miliarde.


Pentru exerciţiul financiar 2007-2013, România are o alocare totală de 33,5 miliarde euro.

România ar obţine, în urma negocierilor din cadrul Consiliului European de la Bruxelles, un buget de peste 43 miliarde de euro, potrivit unor surse oficiale.


Negocierile şefilor de stat şi de guvern privind bugetul UE pentru exerciţiul bugetar 2014 - 2020 au durat aproape 24 de ore, ca să se ajungă la o variantă care să mulţumească toate statele membre ale Uniunii.

Primul care a anunţat că s-a ajuns la un consens pe tema bugetului a fost preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy. 'Există un acord! Consiliul European a ajuns la un acord privind cadrul financiar multianual pentru restul deceniului. A meritat aşteptarea', a scris Van Rompuy pe un site de socializare.

În textul propus în cursul dimineţii de vineri de către Herman Van Rompuy, suma angajamentelor pentru următorii şapte ani era de 960 miliarde de euro, iar cea a plăţilor efective de 908,4 miliarde de euro. Conform unor surse europene, un buget de o astfel de valoare ar reprezenta o scădere de trei puncte procentuale în perioada 2014 - 2020 în raport cu cea precedentă. Ar fi primul buget multianual în scădere din istoria Uniunii Europene.

Preşedintele Traian Băsescu, prezent la Consiliul European, va susţine o declaraţie de presă, la Bruxelles, pentru a prezenta rezultatele negocierilor maraton

abonare newsletter