Politică

Kelemen Hunor: „Scandalul steagului secuiesc este un conflict artificial creat“

<p><strong><img src="documente/stories/2013/02_februarie/08/kelemen hunor m 2-2.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, vineri, la Cluj, că problema steagului secuiesc este un conflict artificial creat şi că toate reacţiile în acest caz sunt supradimensionate. Pe de altă parte, liderul UDMR a subliniat faptul că actuala legislaţie nu interzice folosirea simbolurilor comunitare. De altfel, toate comunităţile din România, inclusiv cele naţionale, au simboluri pe care le folosesc.</strong></p>

„La fel se întâmplă şi cu maghairii din Harghita şi Covasna. Folosirea acestor simboluri este un lucru firesc, nu lezează interesele generale ale României, nici cele particulare ale cetăţenilor şi nici valorile fundamentale ale statului român. Sunt lucruri care ar trebui să intre într-o normalitate firească. Este un conflict artificial creat şi artificial crescut şi mă bucur, fiindcă ştiu de discuţiile dintre miniştrii de Externe din România şi Ungaria, care au stabilit că aceste lucruri trebuie discutate în cadru formal, în instituţiile guvernului, prin canale diplomatice. Nu este în interesul României, nici al maghiarilor din România, nu este în interesul nostru să avem un conflict artificial creat, când avem alte probleme mai importante. Cerem discuţii raţionale şi dacă este o problemă, aceasta trebuie discutată cu autorităţile române, cu Guvernul României. Noi credem că normalitatea relaţiilor echilibrate între România şi Ungaria, între români şi maghiari, este vitală pentru viitorul nostru", a spus Kelemen, citat de Mediafax.

Preşedintele UDMR a mai menţionat că săptămâna viitoare va avea o discuţie cu premierul Victor Ponta pe tema steagului Ţinutului Secuiesc.


Vă reamintim, steagul Ţinutului Secuiesc a fost arborat, marţi, într-unul din districtele din Budapesta. Secretarul de stat în MAE ungar, Nemeth Zsolt, a declarat atunci că maghiarii din Transilvania sunt supuşi unei agresiuni simbolice şi, prin urmare, maghiarii din Ungaria trebuie să răspundă, arborând steagul Ţinutului Secuiesc. Oficialul maghiar a adăugat că în Secuime a fost declanşat un adevărat „război al steagurilor". Declaraţiile oficialului maghiar au venit la câteva zile după ce steagul Ţinutului Secuiesc a fost scos din sala unde a fost învestit în funcţie noul prefect al judeţului Covasna.


Citeşte şi:


Kelemen Hunor la CLUJ: UDMR va avea congres în luna mai

Secretarul de stat în MAE ungar cere primarilor din Ungaria să arboreze steagul Ţinutului Secuiesc


Ungaria nu vrea ca problema steagului secuiesc să fie ridicată la nivel european

Autorităţile judeţene din Békés au arborat steagul secuiesc



abonare newsletter