Politică

MAE a solicitat în termeni fermi părţii ungare stoparea declaraţiilor împotriva României

<p><strong>Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Externe, George Ciamba, i-a transmis miercuri ambasadorului Ungariei la Bucureşti, Oscar Fuzes, preocuparea faţă de declaraţiile şi demersul lansat de secretarul de stat în MAE ungar Zsolt Nemeth, vizând interzicerea arborării steagului secuiesc pe clădirile publice din România, şi a solicitat stoparea iniţiativelor de acest gen, informează MAE. </strong>

Urmare a deciziei ministrului român al Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, la 6 februarie, secretarul de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, l-a convocat pe ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oscar Fuzes, la sediul MAE, pe subiectul recentelor declaraţii făcute de  secretarul de stat în MAE ungar Zsolt Nemeth cu privire la arborarea aşa-zisului drapel al "Ţinutului Secuiesc" şi presupusele "agresiuni simbolice" la care ar fi supusă minoritatea maghiară în România.

"Secretarul de stat George Ciamba i-a transmis ambasadorului Ungariei preocuparea faţă de declaraţiile şi demersul lansat de secretarul de stat în MAE ungar Zsolt Nemeth şi a informat că partea română nu acceptă şi nu va accepta astfel de declaraţii şi demersuri. A solicitat în termeni fermi părţii ungare stoparea iniţiativelor de acest gen, condamnând afirmaţiile oficialilor ungari care induc percepţia greşită a nerespectării de către România a normelor şi standardelor internaţionale în materie de protecţie a minorităţilor naţionale, în condiţiile în care modelul românesc de protecţie a drepturilor minorităţilor este apreciat pe plan internaţional şi european", informează MAE.


În context, a subliniat şi "caracterul inacceptabil" al termenilor folosiţi în declaraţiile oficialilor ungari - "agresiuni simbolice" sau "războiul steagurilor" - precum şi tonalitatea didactică a acestora, arătând că astfel de chestiuni "nu îşi au locul în raporturile bilaterale româno-ungare".

De asemenea, oficialul român a apreciat ca regretabile declaraţiile din spaţiul public ale oficialului ungar şi că astfel de acţiuni contravin flagrant relaţiilor de Parteneriat Strategic şi bună vecinătate dintre cele două ţări.


Oficialul român a transmis regretul că şi prin participarea secretarului de stat din MAE ungar, Zsolt Nemeth, la ceremonia organizată de Primăria Sectorului 20 al Budapestei, partea ungară a transmis un semnal de asumare a acestei poziţii.

"Ambasadorul Ungariei a luat notă de aspectele prezentate, arătând că va transmite autorităţilor de la Budapesta toate elementele demersului românesc", se mai arată în comunicatul MAE.



Citeşte şi:

Secretarul de stat în MAE ungar cere primarilor din Ungaria să arboreze steagul Ţinutului Secuiesc



Ultimele Stiri
abonare newsletter