Politică

Parlamentarii traseişti, „pedepsiţi“ prin referendum

<p><strong><img src="documente/stories/2013/02_februarie/06/camera-deputatilor1.jpg" border="0" width="450" height="257" style="float: left; margin: 2px 5px;" />USL vrea ca traseiştilor să li se retragă mandatul însă nu direct, prin text de lege, ci doar dacă un grup de alegători din acea circumscripţie organizează, din proprie iniţiativă, un referendum de retragere a mandatului. Astfel, prin organizarea unui referendum local, nu este îngrădit nici dreptul la opţiune politică.</strong></p>

 

Când vine vorba de traseism politicienii susţin, indiferent de partidul din care provin că trebuie găsite pârghiile prin care acesta poate fi înlăturat. Atât cei de la Putere, cât şi cei din Opoziţie atrag însă atenţia asupra faptului că un referendum local nu este neapărat practic.


Papahagi: „Sunt convins că există un consens în toate partidele“

Democrat liberalul clujean, Adrian Papahagi, consideră că referendumul nu este neapărat practic, pentru că poate fi scump. „Este bine că USL a înţeles, în sfârşit, că traseismul este o problemă. Sunt convins că există un consens în toate partidele împotriva traseismului. Cred că trebuie reflectat la o procedură chiar mai simplă decât referendumul, prin care să se ajungă la pierderea automată a mandatului“, a explicat Papahagi.

Lăpuşan: „Ai plecat la alt partid, ai pierdut postul“

Liderul PSD Cluj, Remus Lăpuşan, este chiar mai dur, când vine vorba de traseism. El consideră că nici nu ar mai trebui să se organizeze referendum local, ci parlamentarul ar trebui să-şi piardă mandatul automat. „Nu sunt de acord cu traseismul. Ai fost ales pe listele unui partid, ai plecat la altul, ai pierdut postul. Dar trebuie găsită o soluţie de compromis, iar aceasta cu referendumul este potrivită, trebuie să ţinem cont de legislaţie“, a declarat Lăpuşan pentru Monitorul de Cluj.


Vă reamintim, cel mai recent caz în care un parlamentar clujean a trecut de la un partid - pe listele căruia a fost ales - la alt partid, fără a-şi pierde mandatul, a fost Mircea Irimie. Acesta a fost ales deputat la alegerile din 9 decembrie 2012 în Colegiul nr. 8 Turda din partea ARD, însă în urmă cu două săptămâni, a demisionat din PDL şi s-a înscris în PC. Irimie a fost între 1998-2007 membru PSD, vicepreşedinte al filialei municipale Turda a PSD, după care s-a înscris în 2008 în PDL şi a fost ales viceprimar al municipiului Turda în mandatul 2008 – 2012 din partea PDL. Un alt deputat de Cluj, Ioan Moldovan, ales la alegerile din 9 decembrie 2012 pe listele PPDD, s-a înscris în PC, în urmă cu aproximativ trei săptămâni

Ultimele Stiri
abonare newsletter