Politică

Emil Boc, despre regionalizare: Aşa cum vrea Guvernul Ponta, va fi un eşec

<p><strong><img src="documente/stories/2013/02_februarie/06/emil boc 5-1.jpg" border="0" width="450" height="257" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Fostul premier Emil Boc a declarat, miercuri, că regionalizarea făcută sub forma în care vrea Guvernul Ponta va genera un conflict suplimentar între administraţiile judeţene şi regionale şi va reprezenta doar "un punct bifat" în raporturile cu UE, dezbaterile în acest sens fiind doar "praf în ochi".</strong></p>

Emil Boc a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că proiectul de regionalizare propus de Guvern va crea mai multă birocraţie, în loc să o simplifice.

„Eu îl respect pe domnul Dragnea, dar aşa cum Guvernul concepe regionalizarea va fi un eşec în linie. Va fi un eşec şi în materia realizării descentralizării, va fi un eşec şi în materie de planificare a utilizării fondurilor europene şi o mai bună gestionare a acestora, va fi un eşec pentru că va introduce un conflict suplimentar între administraţiile judeţene şi administraţia regională, va fi un eşec pentru că va crea, din nou, mai multă birocraţie în loc s-o simplifice, va fi un eşec pentru că românii nu vor câştiga, vor câştiga doar politicienii. Cu alte cuvinte, acest proiect doar va bifa un punct în raportul cu Uniunea Europeană că este analizat, dar din punct de vedere calitativ pentru România nu va fi un câştig pentru că evită să discute două probleme mari de fond ale României: necesitatea de a comasa judeţe şi nu de a crea structuri supra judeţene, când România are structuri administrative care nu corespund standardelor Uniunii Europene, mă refer la faptul că ar trebui să avem judeţe de peste un milion de locuitori şi nu să le menţinem pe cele existente şi să mai creăm o altă structură care să complice raporturile dintre structurile pe care le avem în momentul de faţă”, a precizat Boc.


Acesta a adăugat că structura regionalizării trebuia pornită invers, în sensul comasării judeţelor şi crearea unei structuri flexibile, cu 10 sau 14 judeţe comasate, care "să aibă forţe, viziune, să poată cere bani europeni direct de la Bruxelles”.

„Nu am învăţat nimic din lecţia poloneză care de la 46 de voievodate a ajuns la 16. Nu a crea structuri supra regionale, supra judeţene, ci dimpotrivă a comasa pentru a da consistenţă şi eficienţă. Deşi au majoritate de 70% şi practic ar putea face ceva în interesul României, fac ceva doar în interesul politicienilor, să mai dea un titlu cuiva, că va fi preşedinte, că va fi guvernator, nu are importanţă. Este acest mecanism suficient pentru România, ce va aduce în plus? Va mai aduce nişte politicieni care vor mai consuma nişte resurse pe care le vor distribui fără să ţină cont de interesul României ci ţin cont de interesele preşedinţilor de consilii judeţene. Structura trebuia invers pornită, să începi de la comasarea actualelor judeţe, să creezi o structură flexibilă între 10-14 judeţe comasate care să aibă forţă, viziune, să poată integra problemele, să nu mai intre în conflict cu altcineva, să poată cere bani europeni direct de la Bruxelles şi să debirocratizezi, nu să aduci un palier birocratic suplimentar. Nu să mai creezi funcţionari publici, ci dimpotrvă să reduci dintre cei existenţi. Vom avea de a face cu o suplimentare de birocraţi, de proceduri”, mai spune Boc.


Ministrul Dezvoltării, Liviu Dragnea, declara, în ianuarie, în legătură cu proiectul de regionalizare a României, că cel târziu în decembrie 2013 ar trebui să fie funcţionale regiunile cu structurile de conducere deja alese, arătând că în septembrie va fi referendumul pentru revizuirea Constituţiei.

El spunea că nu poate merge în Parlament cu pachetul de legi privind regionalizarea până când nu va fi modificată Constituţia, pentru a fi precizată noţiunea de regiune, ca unitate administrativ-teritorială. Potrivit lui Dragnea, procesul de regionalizare se va derula în paralel şi în strânsă legătură cu procesul de descentralizare şi nu vor fi necesare fonduri suplimentare.

Ultimele Stiri
abonare newsletter