Politică

USL pregăteşte revizuirea Constituţiei

<p style="text-align: left;"><strong><img src="documente/stories/2013/02_februarie/03/04-constitutie.jpg" border="0" alt="Începând de luni, 4 februarie 2013, monitorulcj.ro va începe un serial în care va analiza proiectul de modificare a Constituției propus de Uniunea Social Democrată. Analizele vor fi prezentate zilnic şi vor fi realizate de către specialiști din diverse domenii" style="float: left; margin: 2px 5px; border: 0px none;" />Proiectul de revizuire a Constituţiei urmează să fie prezentat în cursul acestei luni.</strong>

Uniunea Social Liberală vine cu o serie de propuneri controvesate, anunţate încă de anul trecut. Acestea vizează, printre altele, atribuţiile preşedintelui României, numirea judecătorilor CCR, dar şi atribuţiile şi sarcinile Guvernului. Desfiinţarea pragului de prezenţă de 50% plus unu necesar pentru validarea referendumului este o altă măsură pe care cei de la putere o au în vedere.



Una dintre cele mai controversate propuneri este aceea ca deciziile luate de CCR să poată fi schimbate în Parlament cu majoritate de două treimi. Aceasta a stârnit reacţii între parlamentarii PDL şi UDMR încă de anul trecut. Ei au subliniat atunci că o asemenea măsură ar echivala cu desfiinţarea Curţii Constituţionale.

Gurzău: „Hai să desfiinţăm, atunci, justiţia…“

Astfel, în opinia deputatului democrat liberal de Cluj, Adrian Gurzău propunerea prin care deciziile CCR s-ar întoarce în Parlament ne aminteşte de epoca Ceauşescu. El este chiar ironic la adresa parlamentarilor USL. „Atunci de ce să avem instituţii…doar de formă? Hai atunci să desfiinţăm CCR, justiţia şi toate instituţiile, să fie ca pe vremea lui Ceauşescu când răspundeai în faţa Marii Adunării Naţionale…Se vede astfel, că toţi acei consultanţi ai USL şi mai ales ai PSD sunt foştii nomenclaturişti. Pentru cei de la putere statul de drept se traduce astfel: cine nu stă drepţi, trebuie să plătească“, a spus Gurzău.

Mate Andras: „Dispoziţiile Curţii trebuie respectate“

De aceeaşi părere este şi parlamentarul (UDMR), Mate Andras, care subliniază faptul că o dispoziţie constituţională trebuie respectată în Parlament, nu „întoarsă“.  „A mai fost aşa, înainte de 2003, dar nu văd de ce am reveni acum la ce a fost atunci. Nu putem modifica deciziile Curţii, Parlamentul trebuie să respecte dispoziţiile constituţionale“, a declarat Mate Andras, pentru Monitorul de Cluj.

Vă reamintim, anul trecut, când USL a pus pe tapet această propunere, fostul premier, Emil Boc sublinia faptul că Parlamentul nu va apăra supremaţia Constituţiei, de aceea Curtea Constituţională trebuie să fie în continuare un garant al Constituţiei. La rândul său, liderul PDL Cluj, Daniel Buda şi fost preşedinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor atrăgea atenţia că „o lege care este declarată ca fiind neconstituţională nu poate fi întoarsă!”.

Senatorul PSD Ioan Chelaru a declarat miercuri că în cel mult două săptămâni comisia parlamentară de revizuire a Constituţiei va fi înfiinţată, iar legea care va aproba noua Constituţie ar putea fi votată de Parlament în actuala sesiune, până în vară. De asemenea, premierul Victor Ponta a anunţat, tot în cursul săptămânii trecute că până la 1 februarie vor fi constituite comisia pentru revizuirea Constituţiei, precum şi comisia pentru modificarea Legii electorale. Potrivit lui Victor Ponta, Comisia pentru Constituţie ar urma să îşi finalizeze raportul până în data de 5 mai.



Ultimele Stiri
abonare newsletter