Politică

CLUJ: Luni, plata impozitului pe clădiri şi pe terenuri este suspendată

<p><strong><img src="documente/stories/04 emil boc rp 01.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Primăria municipiului Cluj-Napoca anunţă că în perioada 1-4 februarie 2013 la ghişeele primăriilor de cartier, ale Direcţiei de taxe şi impozite şi din strada Moţilor nr. 7 nu se va încasa impozitul pe clădiri şi impozitul pe terenuri, pentru persoane fizice şi juridice, pentru efectuarea operaţiunilor de recalculare a taxelor şi impozitelor pe anul 2013.</strong>


Potrivit municipalităţii, cauza suspendării încasărilor o reprezintă Guvernul, care a adoptat o ordonanţă care obligă primăria să indexeze nivelul impozitelor şi taxelor locale. Taxa pentru parcare şi alte impozite, în afara celor pentru clădiri şi terenuri, nu intră sub incidenţa celor de mai sus şi, în consecinţă, se încasează în continuare.

Primarul Clujului, Emil Boc, a acuzat, joi, Guvernul Ponta că le-a impus şi "le-a băgat pe gât" autorităţilor locale clujene majorarea taxelor locale pe acest an cu 16 %, susţinând că în cazul în care nu ar fi mărit impozitele ar fi răspuns penal.
Emil Boc a declarat, după şedinţa Consiliului Local Cluj-Napoca, în care s-a aprobat majorarea taxelor şi impozitelor locale, că deliberativul local a votat anterior de două ori menţinerea taxelor locale la nivelul anului trecut. "Noi, în Consiliul Local Cluj-Napoca, am votat de două ori menţinerea taxelor şi impozitelor locale pe acest an la nivelul anului 2012, iar Guvernul Ponta a emis trei acte normative pe această temă, obligând prin ultima ordonanţă primăriile cu datorii să majoreze taxele şi impozitele locale. Ce a impus Guvernul Ponta să majorăm am majorat, nu am avut ce face, pentru că altfel răspundeam în faţa legii penale. Guvernul Ponta ne-a impus şi ne-a băgat pe gât majorarea taxelor şi impozitelor locale cu 16 % pe clădiri şi terenuri. Este o ipocrizie din partea consilierilor locali ai USL care s-au abţinut de la vot, fiind prinşi cu mâţa în sac", a spus Boc.
El a afirmat că, începând de marţea viitoarea, locuitorii municipiului Cluj-Napoca pot să plătească taxele şi impozitele locale majorate cu 16 la sută, iar cei care au plătit deja sumele iniţiale şi vor achita diferenţa până la 30 septembrie vor beneficia de o reducere de 10 %.

Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat, joi, majorarea cu 16 %  a taxelor şi impozitelor pe clădiri şi terenuri, pentru persoane fizice şi juridice, dar se va adresa Avocatului Poporului, pentru a sesiza CC în privinţa ordonanţei Guvernului privind majorarea taxelor unde sunt datorii.

abonare newsletter