Politică

Ce SOLUŢII există pentru PISTA DE LA AERPORT care se intersectează cu centura. Ciceo: nu e o problemă de actualitate pentru următorii 3-4 ani

<p><strong><img src="documente/stories/2013/01_ianuarie/31/aeroport m 4.jpg" border="0" width="450" height="257" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Directorul Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca, David Ciceo, a precizat că există soluţii în ceea ce priveşte problema intersectării pistei de 3.500 metri cu centura Vâlcele-Apahida. La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a declarat că  pista de 3.500 de metri ar putea fi prelungită spre Cluj-Napoca, pentru a fi evitată demolarea și mutarea centurii Apahida. </strong></p>

„Suntem în discuţii cu specialiştii pentru că ne interesează să nu cheltuim bani în plus. Ştiam de trei ani de zile unde se va ajunge. Interesul este să nu deranjăm, să nu întrerupem această investiţie (n. centura Vâlcele-Apahida) pentru că este foarte importantă pentru Cluj, dar lucrările la pistă vor merge mai departe. Fără dezvoltarea acestui aeroport, Clujul nu va putea spune nicodată că e capitala acestei regiuni sau că suntem poarta aeriană a Transilvaniei. Oportunitatea nu încape în discuţie, această investiţie trebuie să se realizeze. Eu cred că menirea acestei piste, care este singura investiţie făcută în ultimii 50 de ani în România, a fost să suporte orice fel de avioane”, a precizat Horea Uioreanu, preşedintele CJ Cluj.

 


Pista se prelungeşte înspre oraş

Potrivit lui Uioreanu, cea mai potrivă variantă ar fi extinderea pistei cu 200 de metri spre oraş. ”Este cea mai bună variantă. Vrem să prelungim pista cu 200 de metri spre Cluj-Napoca și o vom scurta din partea cu Apahida. Acum terminăm 2.100 de metri, iar în toamnă terminăm această porțiune. Prin extinderea spre Cluj-Napoca evităm mutarea centurii Apahida”, a declarat Horea Uioreanu.

La rândul său, directorul aeroportului David Ciceo a precizat că centura şi pista nu se intersectează.

„Capătul pistei de la 200 de metri faţă de centura de ocolire, în niciun caz fizic nu se intersectează, pot fi anumite obstrucţii. Variantele pe care le analizăm, ideal pentru aeroport ar fi devierea centurii, dar aceasta nu e o problemă de actualitate pentru următorii 3-4 ani, ci pentru următorii 6-7 ani, dar pentru că e o problemă complexă e important să fie gestionată din timp”, explică Ciceo. 

În cazul în care centura nu va fi deviată, spune directorul aeroportului, există alte soluţii. „Dacă nu se poate devia centura avem soluţii alternative. Dacă pista va avea 3.500 metri iar centura nu va fi modificată, se vor impune restricţii pe o singură direcţie, în sensul că un Boeing 747 ar putea ateriza cu 90% din greutate pe o direcţie. O altă variantă ar fi posibilitatea extinderii spre oraş a pistei, cu 200 de metri. Această extindere a pistei spre oraş nu prevede costuri pentru exproprieri. Dar variantele le analizăm să vedem care e cea mai bună soluţie”.

Potrivit directorului Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Cluj, Eugen Cecan, devierea centurii Clujului a fost varianta prezentată de Iptana. „A fost o variantă de lucru, se studiază celelalte varinate care să nu afecteze centura. Varianta  Iptana costă 10 milioane de euro, dar se caută în continuare variante care să nu afecteze intersecţia cu centura Vâlcele-Apahida”,  a precizat Cecan.

“Noi mergem pe varianta de a nu modifica traseul centurii, dar nici să obstrucţioneze funcţionalitatea aeroportului nu vom fi de acord”, a adăugat Uioreanu.

 



 

Citește și:


 

Războiul pe tema centurii şi aeroportului continuă. Uioreanu îl acuză pe Tişe că vroia să demoleze centura


Noua pistă a aeroportului nu încape de centura Vâlcele-Apahida?

 



abonare newsletter